Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @gaylemcleod

Hoi! Ik ben Gayle McLeod, een professionele foodstylist en foodfotograaf, gevestigd in Vancouver, Canada. Bedankt, Lucie, dat je mij hebt uitgenodigd op je blog!

Vóór de foodfotografie heb ik een aantal jaren in de technische industrie gewerkt, maar ik heb ook interieurontwerp gestudeerd en gewerkt. Het lijken tegengestelde interesses, maar ik vind het geweldig dat fotografie mijn waardering voor de technische aspecten combineert met mijn artistieke, creatieve kant.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd? 

Ik begon met het fotograferen van eten toen ik in 2014 mijn eigen online voedingsbedrijf lanceerde. Ik had niet alleen afbeeldingen nodig voor mijn website, maar ook om de producten op sociale media op de markt te brengen. Ik had geen idee wat ik deed, maar pakte mijn eerste DSLR en begon de basisbeginselen te leren van een vriend die destijds fotografie leerde aan middelbare scholieren. Vervolgens heb ik talloze uren online doorgebracht, waarbij ik meer heb geleerd over fotografie van docenten in het veld (Darina Kopcok en Joanie Simon zijn twee van mijn favorieten).

Ik kan er nu om lachen, maar destijds waren al mijn producten soepen en sauzen – heel uitdagend bruin voedsel! Zoals je je kunt voorstellen was het stylinggedeelte van foodfotografie het belangrijkste. Jaren geleden greep ik de kans aan om een foodstylingworkshop bij Gabriel Cabrera bij te wonen, waardoor ik besefte hoeveel ik genoot van het proces om eten er op zijn best uit te laten zien voor de camera.

De rest was oefenen, oefenen, oefenen!

Welke fotografen inspireren jou of waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik vind overal inspiratie – ik denk er eigenlijk altijd aan. Ik zou zeggen vooral uit kookboeken, foodmagazines, Pinterest en Instagram. Omdat ik een achtergrond heb in interieurontwerp (kleurentheorie was mijn favoriete onderdeel), zal zoiets eenvoudigs als een kleurenpalet mijn creativiteit laten stromen.

Ik merk ook dat fotografie-uitdagingen zoals jouw “#onlyone…”-thema’s me echt uit mijn comfortzone halen en helpen met frisse ideeën. Ik ben niet altijd in staat om op tijd te posten om aan de uitdagingen deel te nemen, maar ik heb verschillende moodboards gemaakt rond bepaalde thema’s en heb een lijst met persoonlijke projecten die ik op basis daarvan wil fotograferen.

Er is zoveel talent, maar fotografen die bij mij de vonk doen overslaan zijn Leigh Beisch, Greg Dupree en Maya Visnyei. Voor mooie en schijnbaar moeiteloze foodstyling: Judy Kim en Kirsten Jenkins.

Wie zijn je klanten en hoe vinden ze jou??

Klanten vinden mij via Instagram en mond-tot-mondreclame. Ik werk voornamelijk met lokale voedselproducenten die commerciële foodfotografie nodig hebben voor hun verpakkingen, website, gedrukt promotiemateriaal en sociale inhoud. De behoeften van mijn klanten variëren van het vereisen van één afbeelding voor een productlabel tot langetermijnprojecten – het produceren van meerdere foto’s voor een langetermijnovereenkomst. Ik heb ook foodstyling voor film gedaan, wat belachelijk leuk is, ook al is het behoorlijk intens! Ik werk deze maand aan een nieuwe film en er is mij verteld dat een van de etenswaren een integraal onderdeel is van de verhaallijn, dus ik ben meer dan enthousiast om het op het scherm te zien.

Hoe vaak blog je?

Nou… zeker niet zo vaak als ik had gehoopt toen ik een paar jaar geleden met mijn foodblog begon. Ik ontwikkel en test al jaren recepten, maar als het gaat om het maken van inhoud voor mijn eigen blog, heb ik minder tijd dan ik zou willen om het soort kwaliteitsinhoud te produceren dat ik daar wil publiceren. Ik probeer elke maand een paar nieuwe recepten te maken – de daadwerkelijke inhoud is voor mij belangrijker dan de frequentie (ook al is SEO het daar misschien niet mee eens!).

Wat zijn de beste tips en tricks voor bloggen?

Ik gebruik een app voor het maken van notities die op al mijn apparaten wordt gesynchroniseerd, zodat ik, waar ik ook ben als er iets in me opkomt over een bepaald idee of blogpost, het meteen kan vastleggen.

Ik zorg ervoor dat ik mijn focuszoekwoorden of -zin in de afbeeldingsbestandsnaam gebruik voor alle afbeeldingen in een blog en een bericht om te helpen met SEO.

De inhoud zelf moet betrouwbaar, accuraat, nuttig en/of inspirerend zijn – iets wat lezers zich verplicht voelen om te delen. Mijn best presterende berichten zijn berichten met tofu-recepten die zo lekker zijn dat het de mening van mensen over tofu verandert. Ik wed dat we allemaal wel iemand kennen die denkt dat hij niet van tofu houdt ;P

Werk je met merken?

Als influencer met gesponsorde berichten, nee – niet echt. Mijn bedoeling met mijn blog is puur om het eten te delen waar ik het meest van houd. Als ik een product of bedrijf vermeld, is dat omdat ik het al koop en het graag in mijn huis gebruik.

Heb je goede tips voor je portfolio? Ik zie dat je bijvoorbeeld drie categorieën op je website heeft: vers, maaltijden en zoetigheden. Merk je dat klanten deze categorieën graag zien?

Wat een geweldige vraag! Eigenlijk heeft de adviseur met wie ik heb samengewerkt om mij te helpen bij het samenstellen van mijn portfolio, de lay-out voorgesteld. Ik denk dat de categorieën een uitstekende manier zijn om een reeks fotografie in samenhang te delen. Het doet me denken aan hoe we door de hoofdstukken van een kookboek kunnen bladeren.

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest? 

Ik breng over het algemeen een paar uur per dag door op sociale media, en het grootste deel van die tijd zit op Instagram, maar de laatste tijd doe ik meer moeite om op Pinterest te kijken.

Heb jij 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Ik voeg een frame toe aan mijn afbeeldingen voor Instagram om de volledige uitsnede (beeldverhouding 2:3) te posten en de 4×5-beperkingen van IG te vermijden. Het is niet voor iedereen geschikt, omdat het een extra stap toevoegt voordat het wordt geplaatst, maar aangezien ik de meeste van mijn persoonlijke projecten op deze manier stijl en fotografeer, wil ik zoveel mogelijk van de afbeelding laten zien.

Wat betreft Pinterest?

Mijn tip? Volg mijn vriendin Bea @lachicabites! Ik volg Bea al een tijdje en vind het leuk dat je haar laatst ook op jouw blog hebt genoemd. Op Pinterest deelt ze fantastische tips. Ik doe mijn best om geoptimaliseerde afbeeldingen te maken voor mijn geblogde recepten, met Pinterest in gedachten.

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Daar zorgt mijn familie voor! We hebben een redelijk druk huishouden met twee kinderen, een kat en een hond, en we zijn tegenwoordig allemaal veel meer thuis dan normaal.

Ik sta vroeg op om orde op zaken te stellen en mijn e-mails en sociale media te checken voordat het dagelijkse leven begint, en ga dan elke dag op pad voor een lange wandeling of bezoek het strand met onze hond, bij regen of zonneschijn. Ik kan het niet laten om alles achter te laten en in het moment te zijn als ik aan het wandelen ben, wat wonderen doet voor mijn stressniveau en creativiteit.

Omdat ik vanuit huis werk, lijdt het geen twijfel dat het moeilijk kan zijn om een evenwicht te vinden en gemotiveerd te blijven. Ik heb onlangs mijn atelierruimte naar één kamer in huis verplaatst om de deur dicht te doen als ik aan het werk ben, maar ook om alles klaar te kunnen laten staan als ik niet aan het werk ben. Het heeft mijn balans tussen werk en privéleven veel beter beheersbaar gemaakt.

Wat had je anders gedaan als je dit aan het begin van je carrière had geweten?

Ik zou me meer hebben gericht op het leren van de zakelijke kant. Als het je doel is om met fotografie een realistisch inkomen te genereren, is het essentieel om grip te krijgen op de branche.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Thuis, in mijn kantoor/atelierruimte. Zoals ik al zei, ik heb een speciale kamer met al mijn rekwisieten en uitrusting, waar ik dol op ben, ook al is het een beetje krap met alles erin! Soms neem ik onze eetkamer over als ik wat meer bewegingsruimte nodig heb of als ik voor een commerciële klus moet fotograferen als ik tijdens de shoot een vergadering op afstand met livebeeld moet regelen.

Hoe maak je een foodstylingset klaar?

Ik doe mijn best om alles te vermijden dat er te gekunsteld uitziet, wat ironisch genoeg veel planning vergt.

Ik bepaal de optimale hoek voor wat ik fotografeer en zoek de beste props die in direct contact staan met het voedsel om de held te complimenteren. Daarna kies ik de ondergrond, het linnengoed etc. Als ik niet heb wat ik nodig heb, ga ik op zoek naar de juiste props of maak ik een nieuwe ondergrond die in het concept past.

Voordat het eigenlijke eten zelfs maar op de set terechtkomt, test ik de verlichting, pas ik de props aan en verfijn ik de compositie.

Ik werk graag in lagen, dus ik zorg ervoor dat ik voldoende extra voedselelementen klaar heb liggen om aan de scène toe te voegen terwijl ik werk. Ik begin vrij minimaal en bouw vervolgens de lagen op naarmate ik vorder in de shoot.

Welke props gebruik je het meeste?

Ik hou van vintage bestek, gereedschappen en bakvormen vanwege de visuele interesse in hun patina. Voor serveren; alles mat en neutraal om het eten te laten glanzen. Bakpapier – verfrommeld en daarna gladgemaakt en gevouwen – voegt met minimale inspanning een interessante, gestructureerde laag toe.

Welke backdrops gebruik je?

Tot nu toe maak ik al mijn eigen oppervlakken. Ik hou van jouw tutorials op YouTube, Lucie. Ik heb er ook enkele gemaakt met afbeeldingen in hoge resolutie, afgedrukt op papier en vervolgens gelamineerd op hout. Ik heb een aantal hergebruikte houten oppervlakken, waaronder een van een oude appelkist die ik uit elkaar heb gehaald. Het is klein, maar heeft veel karakter. Ik heb ook een paar beschilderde canvas exemplaren, die superlicht zijn en gemakkelijk op te bergen.

Met welk licht werk jij het liefst, kunst- of daglicht?

Ik heb tot vorig jaar alleen met natuurlijk licht gewerkt, daarna een paar Godox-flitsers in het spel gebracht en gebruik ze nu bijna uitsluitend. Ik verander de modifiers, maar gebruik het meest mijn Godox 120cm paraplu-softbox met verwijderbaare grid.

Hoe graag ik ook met natuurlijk licht werk, de werkdruk van mijn klanten werd te stressvol toen ik me beperkte tot een paar uur werkbaar licht per dag. Een ander voordeel van het gebruik van kunstlicht is consistentie, vooral wanneer een bepaald project dagen, weken of zelfs maanden duurt. Door op elk moment snel dezelfde verlichting te kunnen maken, bespaart je een hoop moeite in de nabewerking.

Welke camera en lenzen gebruik je en een statief?

Mijn camera is een Canon EOS 6D Mark II, en ik hou van mijn Canon EF 50mm f/1.4 lens. Mijn statief is een Manfrotto MT190. Hij is compact, lichtgewicht met een horizontale arm, maar ik gebruik een Manfrotto 131DB reproduction arm opzetstuk voor opnamen van bovenaf.

Welk programma gebruik je om foto’s te bewerken?

Ik gebruik Lightroom, Photoshop en duik momenteel in Capture One.

Tips & tricks?

Als ik lange tijd bezig ben met het bewerken van afbeeldingen, ga ik even weg om mijn ogen te laten rusten voordat ik klaar ben. Te lang scherpstellen kan de kleurwaarneming beïnvloeden, dus het zal je misschien verbazen hoe een beeld eruit ziet als je er na een pauze op terugkomt.

Experimenteer met split-toning. Ik doe dit af en toe in Lightroom om de tint en verzadiging van hooglichten en/of schaduwen aan te passen om een artistieker effect te creëren. Het bevroren bellini-beeld zag er bijvoorbeeld behoorlijk koel en vlak uit na eenvoudige bewerkingen, dus ik heb in dit geval zowel de hooglichten als de schaduwen opgewarmd om het gevoel te krijgen buiten op een plein te zijn met de warme gloed van de late middagzon.

Als je het gevoel hebt dat je vastzit, leg dan de schermen neer en ga achteruit! Eerlijk gezegd denk ik dat het beste wat ik kan doen als ik het gevoel heb dat mijn werk niet op orde is of als ik niet weet wat ik nu moet doen, het verlaten van de schermen is. Maak een wandeling, luister naar een podcast, bezoek een kleine, onafhankelijke markt, ga op jacht naar props! Mentale pauzes zijn net zo belangrijk als een gedisciplineerde focus.

Wil je meer van Gayle haar werk zien?

Mijn food blog is My Family Food Life, en mijn portfolio website is Gayle McLeod Food + Photography .

Je kunt me vinden op Instagram: @gaylemcleod.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.