
Kriebelt het teveel en zou je heel graag als fotograaf aan de slag willen?
In samenwerking met ByMuk schreven we beiden een blogpost over fotografie.
Wil je eigenlijk graag als fotograaf beginnen maar je weet niet hoe? In deze blogpost een aantal tips om te starten.
- Oefenen, oefenen, oefenen
Twee jaar geleden werkte ik nog niet fulltime als fotograaf maar het was wel mijn doel. Ik heb mijzelf toen opgelegd om elke dinsdag ochtend eten te fotograferen om te oefenen. Nu ben ik niet zo’n kokkin dus ik haalde vaak iets uit de supermarkt wat ik er mooi uit vond zien. Kijk eens naar fruit en groente, een mooi mini taartje bij de bakker of een stoer stokbrood. Het gaat erom dat je steeds andere producten probeert. Soep is bijvoorbeeld mooi van bovenaf, een laagjes taart is weer mooi van de zijkant en een gerecht kan ook op 45 graden gefotografeerd worden.
Speel met je camera en verander je posities.
Geef jezelf een vliegende start en doe mee met de Business School voor fotografen!

2. Kies een niche
Wat wil je gaan fotograferen? Als je een niche kiest (een niche is een specifiek deel van een markt waarop producten en diensten zich richten) kun je je meer focussen.
Ik begon bijvoorbeeld met food fotografie en doe nu langzaam uitstapjes naar product en interieur fotografie. Dit omdat deze gebieden ook vaak naast elkaar liggen (eten in restaurant, interieur in restaurant, producten bijvoorbeeld keramiek).
Het is voor mensen helder waarvoor ze bij je terecht kunnen. Zo komen ze bij mij niet aan voor bruiloft fotografie.
Ook kun je je hier in specialiseren en jezelf ontwikkelen.

3. Ontwikkel jezelf
Als je een niche hebt gekozen, verdiep je erin. Volg workshops en cursussen. Ik zelf heb deze fotografie workshop ontwikkelt voor als je nog zoekende bent met fotograferen. In deze workshop komt eten aan bod maar ook het stylen en composities maken met bijvoorbeeld producten.
Maak de theorie eigen. Dus ga van de automatische stand af en probeer manueel foto’s te maken. Op YouTube zijn veel video’s te bekijken die je op weg kunnen helpen over ISO, diafragma en sluitertijd. Bij mij duurde het ook even voordat ik alles begreep, geef jezelf de tijd.
En nog steeds volg ik workshops en online cursussen. Workshops die ik in Nederland volgde waren onder andere Witloft workshops, Kyraskitchen, Esther Overmars & Prinsesheerlijk,Simoneskitchen, Marjan Oesterholt en Joe Filshie was uit Australie over samen met Georgie Dolling.
Voor online cursussen kijk eens bij Udemy, Creativelive of Skillshare.




4. “Reach out”
Muk beschreef het ook al: “Vertel iedereen met enthousiasme dat je fotografeert, en deel je passie en werk online op Social Media.”
Als mensen niet weten wat je doet komen ze ook niet naar je toe. Stuur die restaurants of eventuele opdrachtgevers een mail. Anders weten ze niet dat je bestaat.
Zorg ervoor dat je portfolio goed gevuld is met verschillende technieken, wat jij kan bieden. Ik heb een portfolio met food, interieur, producten en portretten.
Ik laat ook vaak mijn Instagram zien als portfolio.
In mijn “Gathering & Styling” workshop biedt ik de mogelijkheid om een ochtend te oefenen met stylen, fotografie en te netwerken met andere creatievelingen.
En let erop dat je een naam probeert te vinden bij het bedrijf en maak het mailtje net even wat persoonlijker. Mijn ervaring is vaak dat bij 1 op de 10 er een opdracht uitkomt. En wellicht komen ze altijd later bij je terug.

5 Koop een basis setting
Welk fototoestel heb je nu nodig om mee te starten? Kijk eens om je heen en probeer bij vrienden hun fototoestel uit. Je kunt bij verschillende fotografie zaken een camera en lenzen huren voor een dag of paar dagen. Bij food fotografie is een 50 mm lens handig voor mooi scherpte diepte.
Mijn Fuij lens XF 18-55 mm gebruik ik nog steeds vaak, je kunt makkelijk in en uitzoomen.
Voor interieur fotografie heb ik nu een Fuij lens XF 10mm-24mm lens aangeschaft (groothoek).
(Notitie; bij Nikon en Canon zijn de lenzen net weer wat anders).
Schaf ook een statief aan, niet zo’n plastic goedkope die bij iedere knop op je fototoestel beweegt, dan heb je er nog niks aan. Ik heb een Gitzo en voor mijn flatlay foto’s een Manfrotto en en Sirui.
Kijk ook eens op marktplaats, daar worden vaak mooie spullen aangeboden die nog prima te gebruiken zijn.
