Stoofpeertjes in Holland en Canada
Brr, wat is het koud vandaag. Maken jullie het binnen ook knus en gezellig? Aan de andere kant vind ik het ook heerlijk om een wandeling te maken of een rondje te rennen in deze kou. Doet mijn lichaam en huid altijd goed merk ik.
Op Instagram doe ik mooie samenwerkingen op. Zo werd ik benaderd door Sasha van @livelybakeryhfx om samen een recept te maken en dit beiden te fotograferen. Ze woont in Canada, ik in Nederland. Te mooi toch.
Ik deelde mijn moeders recept van stoofpeertjes met haar. We spraken af wanneer ze het poste op Instagram en ik. Je hebt 5 uur tijdsverschil dus was even puzzelen. Ik zie nu zoveel andere aspecten van het buitenland. Dat het nu heel koud is in Canada dat er een winterstorm raast en dat ze 4 uur geen stroom hadden. Je krijgt zoveel mee van het leven van de anderen, best bijzonder.
Ingrediënten stoofpeertjes:
- 12 kleine stoofperen
- 1,5 dl rode port
- 100 gram rozebottle gelei
- stuk kaneelpijp van 3 cm.
Hoe ga je te werk?
Het is een vrij makkelijk recept.
1. Schil de peren maar laat de steel eraan.
2. Breng de port met evenveel water aan de kook. Ook de rozenbottel gelei en het kaneelstokje doe je in de pan.
3. Doe de peren erin en draai af en toe. Doe de deksel in de pan en laat 3 uur zachtjes koken.
4. Verwijder de peren voorzichtig uit het kookvloeistof.
5. Roer de kookvloeistof hoog op het vuur, roer tot het stroperig is. Laat het afkoelen en giet het over de peertjes. Handig is om van tevoren de peertjes in een mooie schaal te plaatsen.
Tip: je kunt de peren koud of warm serveren.
Een kijkje in mijn foto studio
Hieronder zie je een video gemaakt tijdens deze foto sessie. Het is ons kleine huisje in de tuin en perfect voor mijn foto styling. Hier verzamel ik al mijn backdrops, servies, props, props en props…
Fotografie van 45 graden
Deze bovenstaande foto van de kaneelstokjes vind ik zelf mooi geworden. Ik besef mij nu dat ik meer moet gaan oefenen uit deze hoek. Dat heet ook wel “45 graden”. Je camera is dan schuin naar beneden gericht. Een mooi voorbeeld kun je zien op mijn Pinterest bord “Tips for food photography”.
Handen vertellen een verhaal
Hoe mooi zijn deze handen van mijn moeder. Het zijn geen jonge handen. Maar dat vertelt juist het verhaal. Wie is het die daar staat, wat vertelt het over de omstandigheden en de setting?
Imperfect perfect
Juist door de schillen te laten liggen krijg je een “messy” effect maar maakt deel uit van de styling. Probeer het zo te laten liggen hoe het ook in het echt zou liggen.
Behind the scenes
Ik gebruikte mijn eigen gemaakte canvas met zwart krijtbordverf. Omdat het canvas soepel is kun je het vouwen. Wij drapeerden het om een stoel heen. Het hoefde niet helemaal hoog omdat ik alleen het middengedeelte fotografeerde.
Links was het raam, hier kwam het licht vandaan. Ik maakte deze foto’s in de ochtend. In deze tijd van het jaar (januari) is in de ochtend het beste licht. Het gaf niet als het een beetje donker werd want ik wilde juist een beetje “moody dark foto”.
In Lightroom heb ik het ook bewerkt en heb ik de foto wat donkerder gemaakt. Als je dus al een zwarte achtergrond gebruikt scheelt het al een hoop (als je zo’n dark foto wilt maken).
Ik zie nu pas dat de ISO 2500 is…Meestal voor een goede food foto gebruik ik ISO 200 a 400. Maar ik ben mij nu pas aan het verdiepen in het technische gedeelte. Alles op z’n tijd. Ik wil mij er nu ook in verdiepen omdat ik mijzelf wil verbeteren. Eest ontweek ik het een beetje stiekem, want hey, de foto was toch mooi? Maar ik wil weten hoe ik de foto het beste kunt beïnvloeden en hoe je nu die mooie foto zonder korrels maakt.
De gestoofde peertjes van Sasha
Hierbij de peertjes van Sasha van @livelybakeryhfx
Mooi om te zien hoe ze de gestoofd peertjes styled. Met het gouden bestek en de kanten kleedjes. Ze heeft ook een eigen stijl en ik herken direct een foto van haar. Dat is het mooie denk ik, om een eigen stijl te ontwikkelen.
Kan ook lastig zijn maar ik denk dat je hierin sterk je gevoel moet volgen. Het gaat om jouw stijl dat wat jij mooi vindt en hoe jij iets vastlegt. Dat kun jij en niet iemand anders. Als iemand anders jouw nadoet wordt het altijd anders. Als je wilt oefenen met iemand wiens stijl jij heel mooi vindt kun je het nadoen. Dit is een goede oefening om je eigen stijl te ontdekken. Want uiteindelijk wordt het resultaat toch anders.