“The urge to create”
Sinds kort ben ik besmet met het virus backgrounds maken. Het creatieve beestje in mij moet er toch echt weer uit. Ik noemde het al laatst op instagram “The urge to create”.
Eigenlijk van kinds af aan wil ik creëren, dingen maken en vooral dingen die snel klaar zijn. Met food fotografie ben je vaak op zoek naar originele backgrounds. Ik kan niet meer normaal de Allerhande doorbladeren, ik kijk alleen maar wat voor een achtergrond er is (en wat voor een keramiek ze hebben gebruikt, welke vork, mes, servetje, compositie….)
Zelf je eigen achtergrond maken
Het is te makkelijk om zelf je eigen achtergrond te maken. Je moet het alleen even doen, de tijd nemen en van tevoren de goede spullen inkopen.
Ik liet al eerder zien hoe je op 3 manieren om een achtergrond kunt maken.
Als je meer wilt leren kun je ook mijn ONLINE CURSUS VOLGEN BACKDROPS MAKEN.
Voor EUR 27, -krijg je al toegang tot 13 online modules.
Ook een uit bereiden video hoe je een canvas backdrops kunt maken.
Welke materialen heb je nodig?
Bij deze heb ik gebruik gemaakt van:
– geprepareerd canvas . Een tikje prijzig bij de schilders benodigdheden zaak maar als je weinig tijd hebt een uitkomst. Je koopt dit op een rol en je kunt gelijk aan de slag.
– Een goedkopere manier is een oud laken. Schilder het wel eerst met witte acrylverf of met Gesso. Dan pakt de kleur die je daarna er op wilt hebben beter.
– Een verfroller.
– Acrylverf.
– Verf: ik gebruikte hier zwarte krijtbordverf. Dit kan natuurlijk ook een andere kleur zijn of gewone acrylverf.
– Een oude creditcard/zwempasje.
– Onderlaken/zeil.
Trek zelf ook oude kleren aan want acrylverf gaat niet uit je kleren (als je vlekken maakt met koud water eruit spoelen)
Hoe ga je te werk?
- Trek oude kleren/schoenen aan.
- Leg ter bescherming van je vloer er iets onder. Dat kan een zeil zijn of een oud laken.
- Leg daarop je canvas of laken waar je je background op gaat maken.
- Ik deed eerst verf netjes in het bakje en dan met de roller op het canvas. Makkelijker is (en gedrukt) om de verf te gieten op je canvas. Hou steeds in gedachten dat het niet netjes hoeft. Het gaat er juist om dat er verschillende lagen op zitten en dat je de onvolkomenheden ziet. Dat maakt het doek juist sprekender.
- Met een oude creditcard (ik gebruikte een oud zwempasje) kun je een soort van schrapen met de verf. Je krijgt dan een mooi effect. Doe dit gelijk als de verf nog nat is anders werkt het niet.
- Probeer juist krassen te maken met de zijkant van het pasje, gebruik je roller met de verkeerde kant, ga los met kleineren. Het is ook wat bij je past en mooi vindt. Vergeet niet dat de achtergrond er MOOIER uitziet op de foto dan in het echt. Serieus, probeer het maar.
Een kerst flatlay maken
Hieronder kun je zien hoe ik deze kerstkrans maakte. Een foto van boven heet een “flatlay”. Je kunt alle kanten op met decoreren. Je hoeft hier niks vast te plakken, je legt het gewoon neer op de grond. Je hebt mooie foto’s die je voor je Instagram of blog kunt gebruiken.
Met kerstmis is het mooi om lichtjes te gebruiken. Deze zijn met een batterij erin dan hoef je niet ingewikkeld te doen met het stopcontact.
Hoe maak je een “time-lapse” video?
Ik probeer nu steeds van elke fotosetting een “timelapse” video te maken. Hoe doe ik dit?
Ten eerste heb ik een tripod (de Suirui Monopod P-204S) die ik bij mijn fotosetting plaats.
Ik heb een houder van een selfiestick erin gedraaid. Hier kun je je telefoon in doen.
Dan ga je naar je camera op je telefoon en druk je op het knopje “tijdsverloop” (timelapse in Engels).
Let op dat je eerst je camera overeind houdt, dan de camera even aantikt (nog niet filmen maar dat je het beeld ziet) en dan in de houder. Anders krijg je een verticaal beeld en dat kun je niet gebruiken bij je Instagram stories.
Je kunt best lang filmen omdat de video het mega versneld afspeelt. Dan krijg je dus zo’n grappige video.
Laat je het mij weten als het je ook gelukt is?
Als statief gebruikte hier hier een Sirui Monopod.
Daaraan vast maakte ik een Manfrotto arm.
Workshop backdrops maken
Wil je alle technieken onder de knie krijgen wat betreft backdrops maken? Of je doet steeds dezelfde techniek? Volg dan mijn online cursus DIY Backdrops maken. Je krijgt uitleg over hoe je aan achtergronden kunt komen, waar je ze vandaan kunt halen en kopen.
Je zult merken dat je hierna sneller aan de slag gaat om zelf een ondergrond te maken.