backdrop zelf maken
DIY Food fotografie

DIY: 3 ideeën om achtergronden te maken voor fotografie

achtergrond voor fotografie

Ik ben altijd op zoek naar originele achtergronden voor mijn food fotografie. Hierbij drie ideeën om zelf je backdrop te maken voor je fotografie. Het hoeft helemaal niet zo duur te zijn en het is vrij makkelijk, ook voor iemand die niet zo creatief is.

Interesse om al je backdrops zelf te maken? Volg dan mijn ONLINE CURSUS DIY BACKDROPS.
Voor maar EUR 27,- krijg je al toegang tot 13 online video’s.

DIY: Backdrop maken met muurvuller

diy backdrops

Wat heb je nodig:

 • Als ondergrond heb ik plankjes gebruikt die ik (jawel) in een container had gevonden. Het is een soort board. Je kunt ook naar de bouwmarkt gaan en goedkoop triplex hout gebruiken (aangezien je de houtsoort bij deze achtergrond toch niet goed te zien gaat krijgen).
 • Muurvuller.
 • Paletmes.
 • Witte verf: wellicht heb je nog wat liggen, latex muurverf kan ook, ik heb witte acrylverf gebruikt. Je kunt ook Gesso gebruiken maar dat is vaak wat duurder. Let er wel op dat acrylverf niet uit je kleren gaat. Als je een vlek maakt gelijk uitspoelen met koud water.
 • Kwasten.
 • Acrylverf in de kleuren die je wilt.

achtergrond voor foto
Hier heeft mijn “lovely little helper” Joep de muurvuller uitgesmeerd op de ondergrond. Smeer er gewoon wat op, het heeft niet netjes te zijn. Juist dat er structuur zit is de bedoeling. Ik heb niet het hele blad gevuld smook nog platte vlakken over te houden. Maar het is jouw creatie dus wat je wilt. Hou er  rekening mee dat het snel droogt.

muurvuller werken

Als de muurvuller is opgedroogd kun je het verven. Ik heb deze keer voor wit gekozen maar je kunt deze ook in een andere kleur schilderen. Of zelfs mengen met een andere kleur op het board zelf.

achtergrond voor fotografie

Ik vind deze achtergrond heel mooi geworden en gebruik hem regelmatig, ook voor klanten. Het is fijn om een neutrale ondergrond te hebben waar wel een beetje levendigheid in zit.

DIY: backdrop maken met kranten en verf

background zelf maken

Dit was een experiment van mij, ik ben gewoon aan het werk gegaan en gekeken wat het ging worden.

Wat heb je nodig:
– kranten
– board/plank
– verf
– kwast
– lijm.

Plak de kranten op de plank. Het heeft niet netjes. Een beetje scheuren en frommelen maakt het juist mooi. Let wel op dat je niet teveel kreukels maakt zodat de borden later scheef kunnen gaan staan. Het moet dus wel plat blijven (ben ik achter gekomen achteraf;-)

diy backdrops

Bij deze achtergrond heb ik op de plank zelf gemengd met de kleuren. Ik heb zwart en wit gebruikt en dan krijg je ook grijs. Je kunt met een kwast te werk gaan maar ook een spons gebruiken. Laat sommige plekken wit en zwart zodat je niet een geheel grijs vlak krijgt. Het is ook een beetje oefenen en uitproberen.

je eigen achtergrond maken

Tijdens het maken hiervan bekroop mij een gevoel van “deze wordt echt niet mooi” maar als je dan de achtergrond gaat uitproberen met eten erop is het best mooi geworden. Op de foto is het echt anders dan als je het met je blote oog ziet.

zelf je achtergrond maken

Interesse om al je backdrops zelf te maken? Volg dan mijn ONLINE CURSUS DIY BACKDROPS.
Voor maar EUR 27,- krijg je al toegang tot 13 online video’s.

DIY: backdrop maken met kant

achtergrond maken met stof
Ik val altijd voor de mooie patronen met kant. In de kringloop heb je vaak oude vitrages met hele mooie patronen erop. De Ikea heeft ook witte gordijnen die je kunt gebruiken.

Wat heb je nodig:
– kanten stof
– schaar
tacker of lijm
– witte verf
– plank.

achtergrond wit verven
Schilder eerst de plank wit. Ik heb deze twee keer geschilderd want bij mij zag je de ondergrond er nog goed doorkomen. Acrylverf droogt vrij snel dus je kunt het wel achter elkaar doen. Je kunt ook altijd even de föhn erop zetten als je verder wilt werken.

kanten stof gebruiken als backgroundBevestig dan het kant op de plank. Je kunt dit aan de achterkant vastplakken met lijm of een tacker gebruiken.
Ik heb aan de andere kant niet teveel kant laten zitten zodat ik ook deze kant nog kan gebruiken als backdrop.

Vinyl backdrops

Deze kanten backdrop kun je ook downloaden en zelf af laten drukken op een vinyl backdrop.
Te ingewikkeld? Je kunt deze vinyl backdrop ook in mij foto achtergronden shop bestellen: Myluciebackdrops
I
k heb verschillende dessins qua foto achtergronden zoals betonlook, wit marmer, houten planken of oude muur afbeeldingen.

backdrop zelf maken
Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!
Heb je geen tijd om een backdrop zelf te maken en heb je interesse?Je kunt mij altijd even mailen. Ik heb verschillende achtergronden in mijn fotostudio die ook te koop zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 Reacties

 1. Dit vind ik echt HEEEEEEL cool! Eenvoudig, maar ik was er zelf nooit op gekomen. Nu nog even een vrije dag dat ik eens even lekker aan de slag kan!

  1. Hoi Hanneke, wat fijn om te horen! Herkenbaar, ook ik moet het echt inplannen. Achteraf kost het echt niet zoveel tijd als je de spullen even van tevoren goed inkoopt. Succes!

  2. Jamie zegt:

   Beste lucie,
   Ik ben Jamie en ik ben bijna 13 jaar. Ik hou superveel van koken en ik wil nu een YouTube kanaal daarvoor beginnen, maar ik weet niet waar ik een vinyl backdrop goedkoop kan vinden. Weet jij toevallig waar ik dat goedkoop kan vinden en hoe ik mijn camera daarboven kan houden maar dan zonder mijn handen natuurlijk, met bijvoorbeeld een statief. Weet jij waar ik dit alles kan halen. Mvg, Jamie

   1. luciedebock zegt:

    Hoi Jamie,

    Wat super leuk om te horen!
    Zeker je kunt een ontwerp voor een achtergrond in mijn shop downloaden (kost ongeveer 7 a 8 euro) https://mylucie.com/shop/
    Op die pagina heb ik precies beschreven hoe je deze zelf kunt laten afdrukken bij Vistaprint, op “vinyl banners”. Echt heel makkelijk en niet al te duur. Google ook even naar een kortingscode voor bij vistaprint, scheelt weer een beetje.
    Qua statief zou ik je laten adviseren in een goede fotowinkel….ik ben benieuwd..succes!

    Creatieve groeten van Lucie

 2. Wat en leuke ideeën! Vooral die van de muurvuller ga ik onthouden! Ik gebruik nu vooral verschillende doekjes, maar dan wel elke keer dezelfde houten ondergrond, dus die planken met muurvuller zouden wel uitkomst bieden voor de afwisseling 🙂

  1. Hoi Judith,

   Dankjewel! Ja, eigenlijk vrij simpel en betaalbaar. Is echt makkelijk om te doen en nog leuk ook. Ben benieuwd naar het resultaat;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.