Bloem aquarellen
diy

3 Tips voor aquarellen

Beginnen met aquarellen

Sinds kort ben ik begonnen met het werken met aquarelverf. Tijdens mijn studie Creatieve Therapie Beeldend heb ik hier ooit mee gewerkt maar naar mijn idee niet het plezier hieruit gehaald wat ik nu ervaar.
Manlief Robert heeft twee jaar de Kunstacademie gedaan en kon mij ook veel tips geven over de basis met aquarel techniek.

Hoe te beginnen?

Tip 1: zorg voor alle basis materialen die je nodig hebt om te aquarellen.
Je hebt nodig:
– aquarelpapier: ik heb online bij De Kwast een groot pak gekocht van “Fabriano”, maat 27 x 35. Het is lekker om een beetje ruimte te hebben op je papier.
Ook heb ik nog een aquarel schetsboek van Hahnemuhle erbij aangeschaft (A 5 formaat). Als ik weg ga of op vakantie wil ik graag iets bij mij hebben om in te kunnen schilderen. Ook blijft het zo mooi bij elkaar.
– aquarelverf: ik heb de set “Winsor & Newton Cotman Water Colour Deluxe Sketchers Pocket Box” (ik heb het even opgezocht, een hele naam). Dit zijn losse verf blokjes die je dus ook kunt vervangen als ze op zijn. Ik merk dat het heel handig werkt omdat het een klein doosje is die je zo erbij pakt. Voor mij dus een lage drempel om snel aan de slag te kunnen gaan.
-aquarel penselen: ik moet bekennen dat ik deze nog moet aanschaffen. Je hebt dus speciale aquarel penselen die veel water en verf opnemen. Nu ik dit schrijf krijg ik nog meer drang om ze binnenkort aan te schaffen. Bij het setje verf zit wel een mooi fijn penseeltje.
– glas water
– keukenpapier.

Tip 2: krijg inspiratie en bekijk voorbeelden op Pinterest en Youtube.
Voorbeelden waar ik inspiratie van krijg:
– zoek op Pinterest op “watercolor”. Maak zelf een pinbord met patronen of schilderijen die je aanstaan. Ik heb bijvoorbeeld gezocht op “watercolor flowers”.
– op Youtube: Jay Lee watercolor Painting. Te grappig, aan het begin van het filmpje zie je haar zitten met haar baby op schoot,  ondertussen schildert ze de prachtigste bloemen.
– op Instagram: August Wren. Zij maakt iedere dag een kunstwerkje. Ik ben nog steeds niet door haar feed heen om het allemaal te bekijken maar het is heerlijk om door te bladeren. Ik krijg zoveel zin om dan aan de slag te gaan.

Nat in nat

Tip 3: ga aan de slag en ervaar het schilderen.
Ik heb eerst de verf uit geprobeerd, gekeken welke kleuren ik allemaal kan krijgen. Dit doe je door meer of minder water aan de verf toe te voegen. En welke kleuren je kunt krijgen doordat ze met elkaar in contact komen.
Hierna heb ik geëxperimenteerd met veel water en de effecten van de aquarelverf. Zo kun je zien dat er mooie effecten kunnen opstaan. Het is ook loslaten, je hebt het dan niet onder controle hoe de lijnen lopen.

Patronen oefenen

Aquarellen voor beginners

Deze hartjes was mijn derde oefening. Als ik ze nu bekijk (10 tekeningen later die jullie ook nog te zien krijgen) vind ik het eigenlijk nog vrij braaf en ben ik nog voorzichtig.

Oefenen met verfBloempatronen

Deze bloemen van aquarelverf heb ik van verschillende patronen van Pinterest. Eigenlijk ben ik dat gaan doen omdat ik het gevoel had dat ik steeds dezelfde bloemen schilderde en dit patroon wilde ik doorbreken. Dit vond ik zelf een prettige oefening. Je krijgt ook meer ideeën als je dit aan het doen bent. Ik pak deze tekening er vaak bij als ik nu bloemenkransen aan  het schilderen ben.

Bloem aquarellen

Binnenkort meer over aquarellen, ik heb verschillende bloemenkransen gemaakt, super om te maken.

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.