cous cous foto
Food fotografie

Workshop styling en food fotografie

cursus food fotografie

Ik stapte ‘s ochtends vroeg in de auto op weg naar Almere waar  de workshop “food fotografie en styling” van food fotograaf Simones Kitchen en stylist Alexandra Schijf plaats vond. Bij aankomst lag de tafel al vol met verschillend servies, servetten, theedoeken, borden en bestek, het begon bij mij al gelijk te kriebelen!

houten planken

Thuis heb ik nu een doos waar ik mooi bestek aan het verzamelen ben. Elke keer als ik iets tegenkom in de kringloop winkel of ergens anders gooi ik het in de doos. Maar hier was een doos met lepels, een doos met vorken en een doos met messen, een walhalla!!

bestek

Na het rondje koffie en thee begon Simone met een stukje theorie over fotografie.
Ik wilde juist graag horen wat hier de tips voor zijn, het werken met een reflector, lichtinval en hoe je te werk gaat. Hierbij enkele tips:

Tip 1 foodfotografie:
Gebruik een piepschuim bord als reflector. Schilder de ene kant zwart dan heb je gelijk een kant voor als je een “dark moody foto” wilt maken. Ik heb zelf een reflector met goud en zilver, ik voeg aan Simone of zij deze wel eens gebruikte. Eigenlijk niet want  met de zilveren kant wordt het licht te fel weerkaatst vertelde ze.

Tip 2 foodfotografie:
Er zijn drie manieren om een foto te maken van eten:

  • Recht van voren: dit doe je vaak als iets in hoogte is bijvoorbeeld een taart die in laagjes is opgebouwd
  • Van bovenaf ofwel een flatlay foto: een andere tip hierbij is om niet te grote flessen en karaffen te fotograferen omdat ze dan een beetje vervormd worden.
  • Van voren in een hoek van 45 graden. Hier heb je een focus op een onderwerp, de rest moet juist een beetje neutraal blijven. Hier kun je ook spelen met de hoogte. Ik bedoel hiermee dat je met de foto props in verschillende hoogtes kan werken.uitleg styling
    Na de fotografie tips van Simone kwam het gedeelte van styling aan de beurt. Alexandra werkt al een tijdje als stylist bij food reportages, ook wel prop stylist. Ze had geweldige tips, ik heb mijn boekje vol geschreven!Foodfotografie tip 3:
    Maak gebruik van de seizoenen en daarbij behorende thema’s, met kleuren en materialen. Als je de clichés gebruikt is het herkenbaar voor mensen zoals met het voorjaar pastel en groen, met kerstmis lichtjes, rood, groen, kerstballen en de zomer zijn de kleuren weer harder, papieren bordjes en servetjes.
    En ik werd zo geïnspireerd door haar verhaal dat ik echt zin had om aan de slag te gaan.

    Foodfotografie tip 4:
    Als je groene groenten gaat fotograferen: kort koken, dan in een bak met water leggen; dan blijft het langer groen.
    Eerlijk gezegd waren er nog veeeeeel meer tips, maar dan zou ik de workshop gaan volgen, is echt de moeite waard.

gerecht
Na de lunch gingen we in tweetallen of alleen aan de slag. Het is trouwens wel leuk om te weten dat de deelnemers zeer verschillend waren. De een wil mooie foto’s voor de restaurants van haar vriend, de ander was een slager die alleen foto’s maakte met zijn iPhone 7 en voor het eerst de camera uit de verpakking had gehaald. En de ander ging een webshop opzetten met groentes van de boer en wilde hiervoor mooie food foto’s hebben.

Mijn partner in crime was Tim, een jongen die in de It werkt en hele mooie taarten en cakejes bakt (helaas nog geen blog). We mochten zelf gerechten maken. Er was keuze uit een ontbijt met yoghurt en verschillende ingrediënten, een salade met couscous en een nagerecht met koekjes en cake.

food fotografie
Tim en ik hadden bovenstaande setting gecreëerd maar ik had het gevoel dat er nog iets miste. Alexandra en Simone liepen tijden de fotoshoots rond en men kon gebruik maken  van hun expertise, wat erg prettig was.

food foto

Vervolgens had Alexandra een houten dienblad aan de setting toegevoegd. In lagen werken is trouwens ook een goeie tip voor food fotografie dus eerst en houten plank, dan een servet en dan pas het bord. Het voorwerp staat ook diagonaal en niet recht, wat zorgt voor speelsheid in de foto.
Ook hadden Tim en ik eerst een diffusor bij de deuropening en aan de andere kant het piepschuim. Simone gaf als tip alleen het piepschuim te gebruiken bij deze setting.

tips food fotografie

Ik dacht altijd dat je midden in het licht (buiten) moest fotograferen maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Wel gebruik maken van daglicht maar Simone raadde aan niet buiten te gaan staan omdat het ook weer te fel kan zijn ook al heb je niet direct zonlicht.
En zoals je hierboven ziet werden er dus gewoon foto’s gemaakt binnen, wel met licht van de rechter raam.yoghurt

Dit was onze ontbijt sessie: een bakje yoghurt met bramen en rode besjes met wat muesli.  Ik probeer vaak te bedenken wat ik zou doen op zo’n moment, waar staat mijn drinken, hoe eet ik, valt er misschien iets van het bord?
Op bovenstaande foto zie je de hazelnoten rechts liggen. Alexandra gaf als tip dat de hazelnoten “per ongeluk” niet in het bakje terecht kwamen dus dan rollen ze als het ware ervan af. Nu kun je echt zien dat ze zijn neergelegd.
Op onderstaande foto zie je de hazelnoten links liggen, dichter bij het bord met wat kruimels erbij.

flatlay

achtergrond foto

alexandra schijf

Ik ben twee keer tussendoor gaan rondlopen om foto’s te maken. Eigenlijk was dat heel erg mooi want zo kon ik zien wat voor een setting de andere deelnemers hadden gecreëerd. Ieder heeft toch een eigen smaak en voorkeur voor materialen en kleuren.

workshop food fotografie

Onze buurvrouw Feastfood.nl maakte een foto met brownies en koffie. Simone legde uit hoe je een “donkere” foto kunt maken. Eigenlijk maak je gewoon gebruik van zwart karton uit de boekhandel en deze zet je neer om je eten. Meer hierover staat te beschreven op Simones blog “Chocolade kastanje taart en donkere foto’s.

moody foto

Ik heb ook even deze brownies gefotografeerd omdat ik op mijn blog wilde laten zien wat voor een effect je kunt krijgen. Als ik de foto opnieuw had moeten maken had ik even nieuwe koffie gezet, normaal heb je een wit schuimlaagje op de foto. Echte kenners van koffie zien dat direct!

De dag vloog voorbij, ik vond het echt top. Alleen maar nog gemotiveerder om verder te gaan met food fotografie. Ik zei ‘s avonds tegen Robert dat ik een soort van spons ben die alle informatie op zich neemt en het ook graag wilt uitvoeren. En ik wil graag groeien en mijzelf ontwikkelen….ik ben zo blij dat ik heb ontdekt dat ik een passie heb voor food fotografie. Kun je nagaan, in april schreef ik nog een blog over “My creative journey” en nu in juli heb ik al mijn tweede food fotografie opdracht binnen!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ah wat leuk Lucie dat je er een stukje over hebt geschreven! Super! Dankjewel en fijn dat je het naar je zin hebt gehad en nuttige tips hebt gehad. Daar gaat het uiteindelijk om!

    1. Graag gedaan! En ben ook nog in je boek bezig die we meekregen, helemaal vergeten te melden;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.