ingrediënten taart
Food fotografie

Workshop food fotografie en storytelling

foto props

Onlangs was ik in het mooie Haarzuilens waar ik de masterclass “Foodfotografie en Storytelling” volgde van Marleen van Es en Marianne Snel. Samen verzorgen ze verschillende food workshops onder de naam “Creating FoodAdventures“.
Marleen ken je wellicht van haar kookboeken “Oogst” en “Eten uit de volkstuin”. Ze is fotograaf, stylist en vormgever.
Marianne is food en tabletop stylist, recepten ontwikkelaar en fotograaf. Beiden werken voor magazines, tijdschriften of maken kookboeken.

foto props
Bij aankomst vergaapte ik mij natuurlijk al aan alle mooie foto props die waren uitgestald: borden, keramiek, schalen, kommetjes, bestek en andere tafel accessoires.

 

bestek voor foto

achtergronden food fotografie
Mijn oog viel gelijk op de mooie “backgrounds”- achtergronden die je kunt gebruiken bij een styling shoot. Een aantal waren zelf gemaakt zoals  de blauwe: canvas doek geplakt op hout met blauwe verf. De licht bruine plank heeft jarenlang als plank onder een aquarium gefungeerd, nu doet hij dienst als stoere background. Marmer, steen en wat ik geweldig mooi vind zijn de oude roestige bakplaten.

food foto workshop
De workshop bestond uit een klein clubje en we werden ontvangen met koffie, thee en lekker kwarktaart.
Marianne en Marleen vertelden over hun werk en vervolgens gaven ze verschillende tips over styling en fotografie.
Hierboven zie je hoe je het onderwerp donkerder kunt maken door middel van een zwart board. Deze kun je ook links of rechts plaatsen of twee boarden plaatsen. Afhankelijk welke “mood” je wilt creëren. Als je het lichter wilt hebben kun je de witte kant van het board gebruiken.
Thuis gebruik ik zelf een piep schuim bord hiervoor met een witte en zwarte kant.

Food styling tip: een tip die ik van hen kreeg, wil ik graag met jullie delen.
Op Pinterest zie je toch vaak mooie flatlays van eten? Dit is vaak in een S- vorm of een v- vorm opgemaakt.
Een S- vorm gaat letterlijk als een S, het oog valt als een soort slingering van boven naar beneden.
Met een v-vorm kun je links of rechts een driehoek leeglaten. Dus dat je bewust ruimte leeglaat. Eigenlijk heb ik dit soort foto’s vaak al gezien alleen was ik er niet bewust van dat je er onderscheid in maakt.
Hierna vertelden Marianne en Marleen wat “Storytelling” precies inhoudt. Wat is het verhaal wat je wilt vertellen op een foto? Wat voor een verhaal zit er achter de foto?

Food fotografie tip:
Een andere goede tip was dat je van tevoren bedenkt met welk kleurenpalet je wilt werken. Dat je een aantal kleuren uitkiest waarmee je wilt werken en deze laat terugkomen in de verschillende foto’s. Hierdoor wordt het een geheel en krijgt het samenhang.
Laatst was ik met vriendin Suus op styling shoot met pompoensoep in een maisveld en ontdekten we dus dat we te weinig oranje props bij ons hadden….niet handig dus. Bij een professionele shoot mag je dit uiteraard niet overkomen.

Vervolgens kregen we de opdracht om een moodboard op te maken. We konden kiezen uit verschillende foto’s en we moesten er acht uitkiezen. Hier ging het er uiteraard om dat je een “story” verteld in de foto’s. Dus je gaat naar de boomgaard, plukt er appels en bakt een mooie galette.

food foto

appels
Buiten naar de boomgaard begonnen we met foto’s maken. Er hing een ontspannen sfeer tussen de deelnemers. Ik zelf vind het zo fijn om ook andere enthousiastelingen te ontmoeten, kennis met elkaar te maken en ervaringen uit te delen.
En ik maakte een major fout…ik liet mijn tas in het lokaal staan en nam alleen mijn camera mee. Alleen zaten in mijn tas de batterijen en ja, je raadt het al, mijn batterij was op een gegeven moment op. Marleen was zo lief dat ik haar camera even mocht lenen maar pff wat een blunder. Maar goed…ik trek er weer een les uit! Altijd, altijd en overal je batterijen mee.
Het is trouwens wel grappig. De “fouten” die ik maak en “kritiek” die ik krijg probeer ik nu anders te benaderen. Welke les trek ik hieruit, wat kan ik hiervan leren? Dat was 10 jaar geleden wel even anders denk ik. Nu kan ik veel sneller door en sla het in mij op.

Deze bovenstaande foto met schaap was nog even snel gemaakt voordat Marleen deze weg jaagde. Het schaap at onze mooie appels op maar ik moest er even een foto van maken. Het was wel heel komisch, zo tussen de schapen foto’s maken.

appels
De lunch was een klein feestje. Een soepje (mooi geserveerd in een weckpotje), bietentaart met geitenkaas, lekkere hummus smeersels, mooi brood. Jammie. Ik vind het super dat je er zo’n lunch bij krijgt, helemaal in stijl bij de workshop en de sfeer.

lunch tijd

geiten taartje

Na de lunch gingen we binnen verder met foto’s maken. Je kon kiezen uit verschillende ondergronden voor de foto.
Ook weer zo’n leer ervaring: even mijn statief opzetten. Zo vaak geoefend de laatste tijd en ik zet hem zo op. Kreeg ik mijn fototoestel niet op het statief. Zat een of ander knopje verkeerd. De zoon van Marleen schoot te hulp en binnen een mum van tijd kon ik weer verder. Het zul je toch maar in het echt gebeuren bij een foto shoot. In ieder geval weet ik nu aan welk knopje het ligt en waar ik aan moet draaien….!

ingrediënten taart

Als ondergrond heb ik een oud bakblik gebruikt (ik ben nog steeds op zoek naar een mooie dus als je iets weet let me know!).
Ik had een opstelling gemaakt met wat meer bakjes en schotels. Marianne kwam langs lopen en gaf als advies om het wat rustiger te houden. Ook pakte ze het pakje boter erbij en verfrommelde het papier van de verpakking.

food foto's makenOok bij deze flatlay foto had Marianne advies. Ik had de appels gesneden met een niet zo’n scherp mesje en dat zag je ook echt af aan de appels. “Wat is er met de appels gebeurt?!” was haar reactie. Ik lachte een beetje beschaamd want zag ook wel in dat het een beetje slordig gedaan was.
Food styling tip: neem altijd een goed scherp mesje mee.
En zie je dat de appels anders doormidden zijn gesneden? Dan krijg je een heel mooi effect, een soort sterretje.

flatlay foto makenVervolgens creëerde ik een tafel setting. Als ondergrond gebruikte ik de houten tafel die er stond.
Bij deze foto zie je heel erg mijn eigen stijl.  Een beetje rommelig, kruimels, niet strak maar levendig, zoals het thuis ook kan zijn op de tafel.

food fotograaf
Na afloop van de foto’s spraken we de foto’s nog na en lichtte Marleen het foto bewerkings programma Lightroom toe. Toevallig gebruik ik dit programma ook maar alsnog zag ik weer nieuwe tricks die je kunt toepassen op een foto (en kon ik zelfs een tip geven aan Marleen over het omdraaien van een foto).
Ook vond ik fijn om vragen te stellen hoe Marleen bepaalde dingen ziet met bewerken. Bijvoorbeeld wel met een filter of niet met een filter werken, licht of donker maken. Veel van dit soort aspecten hebben ook met smaak te maken. Eigenlijk heel veel aspecten. Ik kom er ook steeds meer achter dat je echt je eigen gevoel moet volgen met het stylen en maken van foto’s.
Als dit voor een klant is, is dit natuurlijk weer anders. Dan overleg je de smaak van de klant en volg je hier je gevoel in.

Een paar dagen later kregen we onze eigen “magazine spread” in de mailbox. Wat cool om te zien! Alsof het zo in de Libelle staat.

foto tijdschrift
Ik vond het een geweldige dag, vol inspiratie en energie ging ik weer naar huis. Marleen en Marianne zijn prettige docenten, stellen je op je gemak en geven genoeg advies. Dankjewel!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Leerzaam artikel, erg leuk om te lezen!

    1. Dankjewel, blij om te horen dat je nieuwe dingen leest!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.