Behind the scenes with @thelittleplantation
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @thelittleplantation

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Kimberly Espinel van @thelittleplantation

Vorig jaar was ik in Londen bij jou en ik vond het zo inspirerend om je te ontmoeten en van je te leren! Voor de lezers, kun je jezelf voorstellen?

Het was zo heerlijk om je te hebben!

Voor degenen die mij niet kennen, mijn naam is Kimberly Espinel, ik ben een foodfotograaf, stylist en onderwijzer. Ik ben ook de auteur van het boek Creative Food Photography: Hoe maak je uitzonderlijke foto’s van eten, de host van de Eat, Capture, Share Podcast en de #eatcaptureshare Instagram-foodfotografie-challenge

Hoe ben je met fotografie begonnen en hoe heb je het geleerd?

Ik begon een voedselblog in 2014, ongeveer een jaar nadat ik was gestart met een plantaardig dieet. Op dat moment was ik aan het studeren om voedingstherapeut te worden en wilde ik mijn nieuwe passie voor plantaardige recepten met de wereld delen, in de hoop dat ik tegen de tijd dat ik afstudeerde, een heleboel recepten zou hebben om te delen met potentiële voedingscliënten.
Wat ik niet had verwacht was dat ik halsoverkop verliefd zou worden op foodfotografie. Zozeer zelfs, dat ik uiteindelijk besloot om mijn 15-jarige carrière als maatschappelijk werker ervoor te verruilen. Ik heb mijn plannen laten varen om voedingstherapeut te worden en in plaats daarvan fulltime foodfotografie te gaan doen.

Het eerste jaar leerde ik met vallen en opstaan, maar op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik op een punt stond en besloot ik te investeren in mezelf en een groepsworkshop bij te wonen. Die workshop was alles veranderend – niet alleen ontmoette ik andere food-geobsedeerde fotografen en bloggers met wie ik vandaag de dag nog steeds bevriend ben, maar er klikte ook iets met mijn fotografie; ik leerde licht te bestuderen en kreeg meer zelfvertrouwen in mijn vaardigheden.
9 Maanden later volgde ik een 1-2-1 workshop, waarmee ik mijn fotografie en styling verder kon ontwikkelen en daarna ging het echt goed van start voor me.

Wat we altijd graag lezen in de Behind the Scenes met…, waar haal je je inspiratie vandaan en zijn er bepaalde fotografen waar je weg van bent?

Gabriel Cabrera, CR Tan en Aran Goyoaga zijn waarschijnlijk mijn favoriete fotografen/stylisten, maar om eerlijk te zijn haal ik inspiratie uit zoveel creatieven op Instagram, Pinterest en uit kookboeken en tijdschriften. De natuur is voor mij ook een hele grote bron van inspiratie, net als de schoonheid van plantaardige gerechten zelf.

Hoe vaak blog je?

Toen ik voor het eerst begon, blogde ik wekelijks soms twee keer per week, maar nu heb ik de neiging om ongeveer een keer per maand te bloggen, meestal met een langer, meer diepgaand stuk. Ik hou nog steeds van het schrijven van blogs en kan me niet voorstellen dat ik mijn gedachten niet deel op de blog, ongeacht wat er gebeurt met de populariteit van blogs in het algemeen.

Wat zijn de beste tips en tricks voor bloggen?

Schrijf over iets waar je van houdt, denk na over hoe het zowel je publiek als je bedrijf zal dienen.

Werk je samen met merken?

Dat doe ik zeker, maar gesponsorde berichten zijn mijn minst favoriete deel van het werk. Daarom ben ik van plan om in de komende maanden/jaren aanzienlijk te minderen op dit gebied en slechts een paar gesponsorde inhoudelijke samenwerkingen aan te gaan.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Ik heb veel klanten waar ik al een paar jaar mee werk – een mueslibedrijf, een restaurant, een paar veganistische productbedrijven enz. Meestal vinden klanten mij via mijn blog, maar sommigen vonden mij via een bureau waar ik soms mee werk en weer anderen via Instagram.

Heb je goede tips over de opbouw van een portfolio? Wat moet er volgens jou in staan?

Schiet meer inhoud die klanten waar je mee wilt werken zullen waarderen! Als je meer restaurantfotografie wilt doen, zorg er dan voor dat je veel voorbeelden daarvan in je portfolio hebt. Wil je je graag verdiepen in de wereld van het product en de verpakking, fotografeer dat dan vooral. Zie je waar ik heen ga!

Hoeveel tijd besteedt je aan social media en welke kanalen gebruikt je het meest?

Het schommelt echt en is afhankelijk van zoveel verschillende factoren. Als ik bijvoorbeeld een product promoot zoals mijn nieuwe boek, een podcast aflevering of een e-cursus, ben ik veel meer op social media. Buiten die bezigheden probeer ik dagelijks maximaal 30 minuten online te gaan en niet meer dan 3 keer per week te posten.

Instagram is mijn meest gebruikte social media app, maar ik hou ook erg veel van Pinterest.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Voor Instagram, zou ik zeggen deel je beste werk!

Voor Pinterest, gebruik Tailwind of een gelijkwaardige dienst. Het is noodzakelijk als je echte groei en regelmatig verkeer van Pinterest naar je blog wilt gaan zien.

Je hebt ook een podcast. Hoe heb je geleerd om het op te nemen en heb je tips als je wilt beginnen?

Ja, dat heb ik! Mijn podcast heet: “Eat, Capture, Share”. Een podcast voor foodbloggers. Ik behandel onderwerpen waarover food bloggers, food content creators, recept ontwikkelaars en food fotografen alles willen weten. Op dit moment zitten we in het midden van de opnames van het 5e seizoen van de podcast.

Om te beginnen heb ik Pat Flynn op Youtube bekeken! Eerlijk gezegd, zo heb ik de sprong gemaakt. Ik denk altijd dat het het beste is om de dingen niet te overdenken en gewoon te beginnen. Je zult gaande weg leren.

Hoe verzeker je jezelf van de juiste balans tussen vrije tijd/ thuis en werk?

Dit is een voortdurende strijd en iets wat ik erg moeilijk vind. Ik hou van mijn werk, ik werk vanuit huis en ik ben van nature een hard werkend persoon, dus het is niet altijd gemakkelijk om om 17.00 uur de boel de boel te laten.

Dat gezegd hebbende, ben ik bezig met het aannemen van een nieuw teamlid en het uitbesteden van een aantal taken aan de teamleden die ik al heb. Ik ben ook van plan om bewuster met mijn werkuren om te gaan en ik hoop dat ik in 2021 slimmer kan werken, en niet harder! Dat is het idee in ieder geval, laten we zien hoe het gaat lopen.

Heb je nieuwe plannen voor het komende jaar?

Ja, die heb ik! In het voorjaar van 2021 zal ik een kleine groepscoachingsessie voor foodbloggers en foodfotografen organiseren. Ik ga ook een nieuwe online cursus foodstyling lanceren en mijn boek, Creative Food Photography, uitgeven: How to capture exceptional images of food. Ik ben zo enthousiast over alle drie!

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

In mij studio thuis.

Welke props en backdrops gebruik je veel?

Ik hou veel van het werken met stoffen en vind dat ze een echte zachtheid in een scène brengen. Ik heb ook veel keramische stukken van Jessica Joslin, en ik heb de neiging om die meer te gebruiken dan alle andere props die ik heb.

Met welk licht werk je het liefst, daglicht of kunstlicht?

Natuurlijk daglicht

Welke camera en lenzen gebruik je en maak je gebruik van een statief?

Ik heb een Canon 5D mark iii, een 24-70mm 2.8 lens, een 50mm 1.4 lens en een 100mm macro lens en twee Manfrotto statieven.

Wil je meer werk van Kimberly zien?

Blog: http://thelittleplantation.co.uk

Instagram: @thelittleplantation

Listen and subscribe to my podcast EAT, CAPTURE, SHARE on apple podcastsstitcherSpotify or Castbox

 

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.