paper flowers
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @anoukbohmer

Hi Anouk, we kennen elkaar van een  1 op 1 fotografie coaching sessie bij mij enige tijd geleden. Kun je de lezers vertellen wie je bent en wat je doet?

Hoi Lucie, ja wat een geweldige dag was dat! Het was het moment waarop ik besloot door te gaan met mijn papieren bloemen en voor mijn verjaardag een coachingsessie bij jullie had. Het bleek een gouden start voor mijn bedrijf!

Ik ben Anouk, 34 jaar en woon in Zuid-Nederland. Ik doe nu al twee jaar zaken met mijn papieren bloemen. Deze maak ik volledig met de hand, zodat elke bloem echt uniek is. Tijdens ons coachingsgesprek heb ik van jou geleerd dat mijn feed echt een visitekaartje moet zijn en heb ik allerlei technieken van jou geleerd, daar ben ik tot op de dag van vandaag heel blij mee!

Anouk Bohmer portrait
flower art

Hoe ben je daar mee begonnen?

Voor dit bedrijf had ik al een eigen bedrijf, maar moest vanwege lichamelijke klachten stoppen. Echt intens verdrietig kwam ik thuis en ik wist niet wat ik moest doen, ik had veel pijn, maar mijn hoofd wilde door.

Ik las toevallig een artikel over papieren bloemen en besloot wat papier te bestellen en aan de slag te gaan. Want ook al had ik pijn, mijn handen konden dit, ook als ik op de bank lag. Ik besloot mijn werk op Instagram te delen en de respons was zo groot dat het me meer motivatie gaf om door te gaan.
De steun die ik online voelde, gaf me weer vertrouwen in mezelf en besloot er mijn werk van te maken.

paper flower artist

Waar krijg je jouw inspiratie vandaan?

Natuurlijk uit de natuur, heerlijk wandelen door het bos of een open veld en je ziet zoveel moois om je heen. Maar ik haal ook veel inspiratie uit foto’s van anderen. Of het nu gaat om interieur- of foodfoto’s, ik kijk altijd naar de sfeer die het uitstraalt en naar de kleurencombinaties, die ik in mijn bloemen gebruik.

Shop flower artist Anouk Bohmer

Wanneer raak je in een ‘flow’

Als ik een nieuwe bloem volledig bestudeer en probeer te imiteren. Uren foto’s kijken en ontdekken hoe een bloem in elkaar zit, dan vergeet ik de tijd om me heen en maak ik al onderzoekend de eerste schetsen voor nieuwe bloemen.

Hoe vaak blog je?

Veel te weinig, denk ik vaak; wat heb ik eigenlijk te zeggen? Maar het blijkt dat mensen het leuk vinden om te zien en lezen hoe ik een bloem maak, dus dat zou ik echt veel vaker moeten doen

shop paper art

Je hebt naast je webshop sinds kort ook een echte winkel geopend?

Ja, een super onverwachte zet! Ik woon in een eenvoudig, klein huis en mijn bloemenavontuur werd alleen maar groter en groter. Ik moest dus zelfs met mijn man in het kleinste kamertje slapen, want anders pasten de verzenddozen niet in het huis.

Dat was echt te gek! Aanvankelijk wilde ik de zolder opknappen, maar bijna elke dag fietste ik langs een pand in mijn dorp dat te huur stond. Ik besloot te bellen en ik was meteen verkocht! Eigenlijk wilde ik daar alleen maar werken, maar als er dan twee mooie etalages staan, tja dan begint het te kriebelen. Dus daarom zijn we een fysieke winkel begonnen, drie dagen per week, en de andere dagen op afspraak. Zodat meer mensen mijn bloemen in het echt kunnen zien.

paper flowers

Ook heb je een online cursus via Ariadne Thuis; hoe cool! Hoe is dit tot stand gekomen?

Ja, dat is te gek! Eigenlijk heel spontaan. Mijn bloemen waren al een aantal keer in de Ariadne geweest en ze begonnen met het idee van DIY pakketten. Toevallig was ik dit idee net aan het lanceren, dus ik dacht dat het een goed moment zou zijn om dit samen te stellen. En nu is er exclusief via de Ariadne een pakket verkrijgbaar, en in het voorjaar volgt er nog een.

paper flowers

Wat is je verdienmodel? Gaat je voorkeur uit naar offline of online verkoop?

Mijn verdienmodel zijn echt mijn bloemen. Waar ik in het begin dacht vooral kaarten te gaan verkopen, bleek de vraag naar mijn bloemen veel groter. Zo heb ik al bloemen mogen maken voor de tofste projecten en hangt mijn werk zelfs in een museum in Canada en Frankrijk. Een duidelijke voorkeur heb ik niet, voor grotere projecten vind ik het wel leuk om eerst een klant in het echt te spreken. Maar door Covid werd dit steeds moeilijker. Maar het blijkt dat het ook mogelijk is om dit online te bespreken en het resultaat zal net zo mooi zijn.

Maak je zelf je foto’s en zo ja, met wat voor camera?

Ja, ik maak al mijn foto’s zelf. Ik heb er wel eens over nagedacht om dat uit te besteden, maar ik vind het zelf zo leuk om te doen! Foto’s maak ik met een standaard Canon spiegelreflexcamera. Ik heb hiervoor allerlei lenzen en ik probeer mijn bloemen altijd zo mooi mogelijk vast te leggen. Wel hoop ik over een tijdje een betere camera aan te schaffen, maar dan zal het even duren of ik bij dit type camera blijf of dat ik een ander type camera ga aanschaffen.

interior styling
Foto credit @home.of.ivy

Wat is jouw doel binnen een jaar?

Mijn doel is dat mijn winkel in een jaar tijd voldoende winst heeft in drie dagen per week, zodat ik meer vrijheid heb met mijn bloemen. Zo kan ik ook meer tijd inplannen om nieuwe soorten te bestuderen en meer vrij werk te maken. Ook hoop ik mijn idee af te ronden om een eigen boek over papieren bloemen uit te geven. En dat mijn stationery lijn met bloemmotieven heel goed loopt. Ja, dit klinkt ongeveer perfect voor mij. Ik ga het allemaal opschrijven in mijn agenda en hier volgend jaar hard voor werken! Want dit heb ik van jou geleerd Lucie: je moet zeggen wat je wilt om het te bereiken!

Je kunt hier Anouk Bohmer online vinden:

Instagram:  @anoukbohmer

Website:  anoukbohmer.nl

Pinterest: anoukbohmer

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.