DIY

DIY backdrop grijs

Makkelijk zelf een achtergrond maken

Zie je vaak van die stunning backdrops op Instagram of andere mooie foodblogs? Echt, je kunt deze super makkelijk zelf maken. Als je van tevoren de goede spullen inkoopt en je laat je perfectionisme los dan komt het allemaal goed.

diy backdrops

Welke materialen heb je nodig voor deze grijze background?

 • Geprepareerd canvas (schilderbenodigdheden zaak). Goedkoper is een oud laken die je eerst beschilderd met gesso of witte acryl verf.
 • Een oude creditcard of oude kaart.
 • Trek oude kleren aan want acrylverf gaat niet uit je kleding.
 • Stempels, stempelkussen.
 • Spons.
 • Acrylverf wit en zwart.
 • Zeil voor eronder of een oude lap. Als je toch meerdere gaat maken leg er dan weer een wit laken onder. Deze “toevalligheden” geven een mooi effect op het laken wat eronder ligt.
 • Oud doekje.
 • Pastelkrijt (action).

Hoe ga je te werk? Bekijk deze video.

Enkele tips:

 • Ga niet precies te werk. Let wel of het een mooie kleur grijs wordt en pas aan waar nodig. Het hoeft dus niet gelijkmatig verdeeld te worden. Juist de ongelijkheden geven structuur.
 • Met de oude creditcard schraap je de verf als het ware weer een beetje weg. Als je wat harder drukt krijg je weer krassen. Doe dit dus ook. Weer die krassen zorgen voor een verweerde look. Vaak maak je voorwerpen of creaties mooi. Hierbij gaat het eigenlijk om het niet mooi te maken. Gek maar waar.
 • Als de verf droog is, kun je de stempels gebruiken. Ik heb hier de helft van een stempel gebruikt (kaart van Frankrijk) Het hoeft niet een duidelijk beeld te vormen, wat je zelf wilt. Op de aller bovenste foto zie je een Franse postzegel, ik vond dat juist mooi. Letters doen het ook vaak goed.
 • Als je de stempels te heftig vindt kun je er weer overheen met verf of voor een gedeelte.Probeer ook eens te deppen met verf en gebruik een beetje.
 • Bij deze backgrounds maken kun je je creativiteit los laten. Alles kan en mag. Het is jouw eigen canvas. Wat ik zelf heel fijn vindt is dat je op een gegeven moment er plezier in gaat krijgen. En ook hier geldt: maak eerst eens een foto. Op de foto ziet het canvas er heel anders uit dan dat je met je oog ziet. De kick die je krijgt als je ziet wat voor een toffe backdrop je zelf hebt gemaakt zorgde bij mij alleen maar voor meer productie (zat al gelijk aan een webshop te denken maar sla dat toch even over. Focus Lucie).
 • Na gebruik kun je dit canvas gewoon oprollen. Als je het de volgende keer wilt gebruiken rol het dan eerst een tijdje uit. De kreukels gaan er vanzelf uit, niet schrikken.
 • De achterkant kun je ook weer gebruiken voor een andere background.

grijze achtergrond maken

Behind the scenes

Deze foto maakte ik in het daglicht. Ik gebruikte een stuk wit piepschuim erbij om het iets op te lichten.

foto's maken van bovenaf

backdrops diy

fotografie

Verzameling van zelf gemaakte backdrops

Op Instagram zag ik dat een aantal food bloggers zelf een background hadden gemaakt naar aanleiding van mijn blog artikelen. Echt cool vind ik dat om anderen te inspireren. Heb je ook een achtergrond gemaakt? Laat het mij weten. Dan kan ik ze allemaal verzamelen en maak ik er een blogpost van (met linkvermelding uiteraard).

foto

Andere blogposts over backdrops:

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Dit vind je misschien ook leuk...

7 Reacties

 1. Ooh wat tof! En zo leuk die behind the scene foto.

  1. luciedebock zegt:

   Hoi Liza,
   Dankjewel! Het is zo verslavend om te doen, echt leuk. Het creatieve beestje komt toch weer naar boven…..

 2. Heel erg mooi zeg! Ik had het idee al weleens ongeveer in deze vorm voorbij zien komen, maar dan met van die vaste canvas schilderijen. Dit is natuurlijk veel makkelijker mee te nemen. Voor m’n portret shoots kan ik ze dan vastknijpen aan m’n bestaande inklapachtergrond. Thanks voor de tip

  1. luciedebock zegt:

   Hoi Heleen,
   Dankjewel! Ja klopt, ik klem ze ook vast met van die klemmen uit de bouwmarkt. En als je kreukels ziet, even uit laten hangen en 5 minuten later zijn ze weg. Ook kun je nog de achterkant bewerken. Het werkt echt super vind ik!

 3. Oeh! Lijkt me erg leuk eens te proberen. Je geeft geweldige tips, erg duidelijk allemaal. Vraagje: moet het canvas van een bepaald materiaal zijn? Ik spotte er eentje bij Kwantum voor een prikkie van 100% katoen, voorbehandeld), is dat ok? En als je een laken neemt, kun je dan ook gewoon een katoenen nemen? (dat die dingen nog bestaan) Dankjewel!

  1. luciedebock zegt:

   Hoi hoi,

   Leuk om te horen dankjewel! Ik zou niet canvas nemen wat op houten latjes is vast gesponnen. Dit is erg kwetsbaar en je kunt het bijvoorbeeld niet oprollen. Geprepareerd canvas kun je bij de schilders benodigdheden zaak kopen maar is dan prijzig.
   Voorbehandeld is prima want dat scheelt je weer tijd. Als je een laken neemt kun je gewoon van katoen gebruiken. Wat gesso van de Action erover en je kunt los! Als je wilt kun je mij het resultaat toe sturen dan kan ik dit weer in een blogpost zetten;-)

   1. Wat lief dat je dat aanbiedt! En dankje voor de tips.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.