tijd en licht
Food fotografie

Foodfotografie: 6 tips voor licht

foto van bovenaf

Ik wil graag aan jullie laten zien hoe je met licht werkt en hoe je het kunt gebruiken in de fotografie met props of eten.

Eerder schreef ik al “7 tips voor food fotografie“.

piepschuim bij fotografie

  1. Gebruik piepschuim als reflector scherm.
    Bij deze food fotografie opdracht wilde de klant lichte foto’s, fris en eenvoudig. Ik koos hiervoor voor een witte ondergrond. Ik fotografeer altijd bij het raam of een (open) deur. Het raam was aan de linkerzijde. Rechts heb ik het witte piepschuim neergezet. Deze haalt de schaduwen weg aan de andere kant. Probeer het maar eens uit. Als je ergens schaduw ziet en je zet het piepschuim neer dan valt deze weg. Het witte piepschuim reflecteert het licht.

tijd en licht

2. Wees bewust op welk dagdeel je foto’s gaat maken.
Ik maak de beste foto’s in de ochtend tot ongeveer 14.00 uur. Dan heb je het mooiste licht. Ik fotografeer het liefst binnen bij het raam. In tegenstelling tot een half jaar geleden fotografeerde ik het liefst buiten maar dan is het licht fel. Ik vind het nu mooier voor de foto om binnen te fotograferen. Ik gebruik niet heel vaak het piepschuim op dit moment omdat ik de schaduwen juist mooi vindt. Ook past het bij het seizoen van het jaar (herfst, winter in aantocht).

tips foodfotografie

3. Kies hoe je het onderwerp wilt fotograferen en waar het licht op moet vallen.
Je kunt kiezen uit :
– licht van de zijkant, links of rechts (side light). Deze gebruik ik zelf het meest. Mijn licht komt vaak van rechts.
– tegenlicht (backlight). De foto van de pizza hierboven is met tegenlicht gefotografeerd. Het raam is aan de bovenzijde en het licht komt van achteren naar voren op de foto.
– frontlight. Deze gebruik ik zelf niet vaak. Je fotografeert dan vanuit het licht als het ware. Je zou dus bij onderstaande foto in de deuropening staan. Ten eerste maak je zelf dan schaduw, ten tweede wordt het onderwerp vaak vlak en heel licht en krijgt het geen diepte.

4. Gebruik 1 lichtbron.
Als je gebruik maakt van het daglicht zorg er dan voor dat alle andere lichten in je huis UIT zijn. Anders heb je verschillende lichtbronnen en dat maakt de foto niet echt mooier. Als je de foto maakt, kun je denken, dat is veel te donker maar echt, bekijk de foto op je laptop en je ziet het verschil. Ik maak de foto ook altijd wat lichter in het fotobewerkingsprogramma Lightroom.

fotografie
5. Gebruik een diffuser voor zachte tonen of om weerspiegeling te voorkomen.

Als je het licht te veel vind op je foto kun je een diffuser gebruiken. Deze kun je al voor ongeveer 15,- aanschaffen. Je krijgt dan een diffuser scherm (wit, bijna doorzichtig) en vier verschillende kanten met goud, zilver, wit en goudgeel. Het diffuser scherm tempert en verspreidt het licht.
Tip: je kunt ook een wit laken voor het raam hangen of als je vitrages hebt deze dicht doen.
Soms heb ik ook een weerspiegeling in een kommetje of bord, dit kun je hiermee ook weghalen. Of je kunt dit oplossen door dichterbij of verder weg te fotograferen.

daglichtlamp

6. Gebruik een daglichtlamp.
Wellicht heb je overdag geen tijd om foto’s te maken. Het wordt nu eerder donker en wat dan te doen? Gebruik dan een daglichtlamp. Deze schroef je gewoon in een lamp en kost ongeveer 15,-
Deze onderstaande foto is met een daglichtlamp gemaakt terwijl het buiten donker was.

maak je eigen achtergronden

Mijn andere challenge voor de toekomst is om mooie foto’s te maken met flitsers. Ik ben er geen voorstander van maar ik zou dit wel onder controle willen hebben. Als ik een fotografie klus heb en ik moet in een donkere omgeving fotograferen wil ik dit goed kunnen uitvoeren. Iemand nog tips hierover?

En wat zou jij nog willen leren over food fotografie en food styling? Laat het mij weten, dan kan ik er een blogpost over maken.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Leuk en interessant om te lezen Lucie. Ik ga zeker met je tips aan de slag!

    1. luciedebock zegt:

      Fijn om te horen Alet! Ben benieuwd naar het resultaat;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.