Een kijkje achter de schermen

Behind the scenes with @bakingmydays

Introduce yourself!

My name is Alexandra Onosa and in less than 48 hours I’ll turn 32.
I am a happy gardner, a very curious foodie and an experimental baker, madly in love with sourdough. Actually, I am the “mother” of four different bacterial cultures.
I just love fermenting food. Two years ago I started a very fabulous journey to learn food photography, but before I´ll tell you about this adventure of mine, let me tell you a bit more about myself.

I am a romanian living abroad. I gave up London in 2016 to live in a small town in Germany, trust my word it had everything to do with what I do today. I consider myself a nomad at heart even if I have not lived in too many countries, but I love traveling, I hope that counts, too.

I left home in 2010 right after graduating Journalism. Back then I was dreaming of traveling and writing about places, cultures, people and their traditions and I wasn’t too focused on food even if food is and was a very important part of everyone’s lives.
I´ve been attracted to photography ever since I was in highschool. My dad had a camera and I was  using it now and then to capture things I found interesting in nature. Later on, at University I studied the basics of photography and I remember my teacher telling me I had an eye for it but I did not pay attention to his words.

Now that I think of it, I always had a thing for arts but I have no idea why I haven’t pursued a career in this direction. Maybe because I found it difficult to choose among so many interesting things. But I think food photography suits me the most and it’s exactly what I needed in order to express myself and my feelings.

Introduceer jezelf!

Mijn naam is Alexandra Onosa en in minder dan 48 uur word ik 32.
Ik ben een gelukkige gardner, een zeer nieuwsgierige foodie en een experimentele bakker, waanzinnig verliefd op zuurdesem. Eigenlijk ben ik de “moeder” van vier verschillende bacterieculturen.
Ik hou gewoon van het fermenteren van voedsel. Twee jaar geleden begon ik aan een fantastische reis om foodfotografie te leren, maar voordat ik jullie over dit avontuur van mij vertel, wil ik jullie nog wat meer over mijzelf vertellen.

Ik ben een romanticus die in het buitenland woont. Ik heb Londen in 2016 opgegeven om in een kleine stad in Duitsland te gaan wonen, geloof me, het had alles te maken met wat ik nu doe. Ik beschouw mezelf als een nomade in hart en nieren, ook al heb ik niet in te veel landen gewoond, maar ik hou van reizen, ik hoop dat dat ook telt.

Ik ben in 2010 direct na mijn afstuderen in de journalistiek van huis weggegaan. In die tijd droomde ik ervan om te reizen en te schrijven over plaatsen, culturen, mensen en hun tradities en ik was niet al te gefocust op voedsel, ook al is en was voedsel een heel belangrijk onderdeel van ieders leven.
Ik voel me al sinds mijn middelbare schooltijd aangetrokken tot fotografie. Mijn vader had een camera en ik gebruikte die af en toe om dingen vast te leggen die ik interessant vond in de natuur. Later, op de universiteit, studeerde ik de basisprincipes van de fotografie en ik herinner me dat mijn leraar me vertelde dat ik er oog voor had, maar dat ik niet op zijn woorden lette.

Nu ik er aan denk, had ik altijd al iets met kunst, maar ik heb geen idee waarom ik geen carrière in deze richting heb gemaakt. Misschien omdat ik het moeilijk vond om te kiezen tussen zoveel interessante dingen. Maar ik denk dat foodfotografie het meest bij mij past en het is precies wat ik nodig had om mezelf en mijn gevoelens te uiten.

How did you start with food photography, and how did you learn?

As I said before, I started photographing food in 2018. In 2012 I got my first DSLR but I was using it mostly to document trips and small moments of life. My fiancé had an interest in making videos so he started using my DSLR but because it was a bit too old it wasn’t fit for filming, so he invested in a new camera. Due to work he had to leave his passion aside, for a while, so he gave the camera to me and said: “Make use of it, you seem to have an eye for capturing things!”.

This is where my adventure begins. I was already passionate about food and coming to Germany had a very important role in all this because Germany is quite green.
I suddenly felt very attracted to the idea of growing the food myself, thing that in London was quite impossible. We decided to try for a garden. It turned out I have the green thumbs too, so every year I got more and more passionate about eating healthy and local and I tried more varieties of vegetables and in the end we had to expand the garden.
The whole garden dream connected me with the camera.
I wasn’t sure what to photograph. For some reason taking portraits or photographing nature seemed a bit too complicated to me, so I asked myself what makes me really happy, what keeps my interest awake anytime of the day and the answer was just there, it was food.
Food was the bridge between myself and my family, my friends, food was everywhere in my memories, I even remember many of my family members through food. Once the main subject was decided I simply started photographing it. I had a bit of knowledge about the basics of photography but I was lacking practice. I had my fiancé by my side helping me with the technical details and I just started shooting all sorts of dishes, everywhere and anytime.
Later on I realised I needed to transform all of it in some kind of an art. And this is how I started taking Instagram seriously and I started observing other photographer’s work. I just had to learn how to take better photos.

Kun je vertellen hoe je food fotografie hebt geleerd?

Zoals ik al eerder zei, ben ik in 2018 begonnen met het fotograferen van eten. In 2012 kreeg ik mijn eerste DSLR, maar ik gebruikte het vooral voor het documenteren van reizen en kleine momenten in het leven.
Mijn verloofde had interesse in het maken van video’s dus hij begon mijn DSLR te gebruiken maar omdat het een beetje te oud was, was het niet geschikt om te filmen, dus investeerde hij in een nieuwe camera.
Door het werk moest hij zijn passie even laten varen, dus gaf hij de camera aan mij en zei: “Maak er gebruik van, je lijkt een oog te hebben voor het vastleggen van dingen!”

Hier begint mijn avontuur. Ik was al gepassioneerd door eten en naar Duitsland komen had een heel belangrijke rol in dit alles omdat Duitsland vrij groen is. Ik voelde me ineens erg aangetrokken tot het idee om zelf het voedsel te verbouwen, iets wat in Londen niet mogelijk was. We besloten om te proberen een tuin aan te leggen. Het bleek dat ik ook de groene vingers heb, dus ik werd elk jaar meer en meer gepassioneerd door gezond en lokaal eten en ik probeerde meer soorten groenten en uiteindelijk moesten we de tuin uitbreiden.
De hele tuindroom verbond me met de camera. Ik wist niet zeker wat ik moest fotograferen. Om een of andere reden leek het maken van portretten of het fotograferen van de natuur me iets te ingewikkeld, dus ik vroeg me af wat me echt gelukkig maakt, wat mijn interesse op elk moment van de dag wakker houdt en het antwoord was er gewoon, het was eten.

Eten was de brug tussen mijzelf en mijn familie, mijn vrienden, eten was overal in mijn herinneringen, ik herinner me zelfs veel van mijn familieleden door middel van eten. Toen het hoofdonderwerp eenmaal besloten was, ben ik het gewoon gaan fotograferen. Ik had een beetje kennis over de basis van de fotografie, maar het ontbrak me aan oefening. Ik had mijn verloofde aan mijn zijde om me te helpen met de technische details en ik begon gewoon allerlei gerechten te fotograferen, overal en altijd.
Later realiseerde ik me dat ik alles moest transformeren in een soort van kunst. En zo begon ik Instagram serieus te nemen en begon ik het werk van andere fotografen te observeren. Ik moest gewoon leren hoe ik betere foto’s kon maken.

Which photographers inspire you or where do you get your inspiration from?

My very first love (food photography related, haha), was Adina from Pancakeplanet. I even told her this and I hope she took it seriously, because I was dead serious :). My second love was Viola Minerva. I remember the day I discovered these two amazing girls and the impact their work had on me. I was amazed with their abilities of creating such stories around food and that motivated me even more. I can also add traditions to the list, family members and childhood memories. But above all, nature is my main inspiration source.

Door welke fotografen ben je geïnspireerd?

Mijn allereerste liefde (foodselfotografie gerelateerd, haha), was Adina van Pancakeplanet. Ik heb haar dit zelfs verteld en ik hoop dat ze het serieus nam, want ik was doodserieus :). Mijn tweede liefde was Viola Minerva. Ik herinner me de dag dat ik deze twee geweldige meisjes ontdekte en de impact die hun werk op mij had. Ik was verbaasd over hun vermogen om zulke verhalen over eten te creëren en dat motiveerde me nog meer. Ik kan ook tradities aan de lijst toevoegen, familieleden en jeugdherinneringen. Maar bovenal is de natuur mijn belangrijkste inspiratiebron.

How much time do you spend on social media and which channels do you use the most?

I wish I could say I am spending just the right amount of time on social media but I think it’s just a bit more above the average. I think it’s very important to engage with the people that are supporting you and your work. It only works that way. I find it respectful to take the necessary time to be present. The platform I am using the most is Instagram followed by Pinterest and Youtube. I am seriously thinking about a website, too.

Hoeveel tijd besteed je aan social media een welke kanalen gebruik je het meest?

Ik wou dat ik kon zeggen dat ik precies de juiste hoeveelheid tijd besteed aan sociale media, maar ik denk dat het net iets meer is dan het gemiddelde. Ik denk dat het heel belangrijk is om de mensen te betrekken die jou en je werk steunen. Het werkt alleen op die manier. Ik vind het respectvol om de nodige tijd te nemen om aanwezig te zijn. Het platform dat ik het meest gebruik is Instagram, gevolgd door Pinterest en Youtube. Ik denk ook serieus na over een website.

Where do you make your photos, at home or in a studio?

At first, I was shooting everywhere around the house, even outside, not thinking too much of the play of light and shadows, not taking backgrounds into consideration. As I started paying more attention to the details I slowly transformed my living room into the studio. Step by step it became my working space. Now, I love taking photographs in the other rooms of my house too (including the bathroom) because the light is different in each one of them, but the living room remains my favourite because it is very spacious, so it allows me to build different setups.

Waar fotografeer je?

In het begin schoot ik overal rond het huis, zelfs buiten, zonder al te veel te denken aan het spel van licht en schaduw, zonder rekening te houden met achtergronden. Naarmate ik meer aandacht begon te besteden aan de details, transformeerde ik langzaam mijn woonkamer in de studio.
Stap voor stap werd het mijn werkruimte.
Nu hou ik er ook van om foto’s te maken in de andere kamers van mijn huis (inclusief de badkamer) omdat het licht in elke kamer anders is, maar de woonkamer blijft mijn favoriet omdat die erg ruim is, zodat ik er verschillende opstellingen kan bouwen.

How do you start with styling?

I don’t have a recipe that works every time. We are just humans after all and our creative flow is not similar everyday. Usually I just imagine the subject in different scenes and I go for the one that makes sense the most. I know there are many people sketching their setups, I am trying it too sometimes, other times I am building my whole scene a night before and sometimes I just have my subject and no image in my head and that’s mostly when the magic happens. Usually it starts with the subject. I just put it on my table and build everything else around it.

What is your focus with styling?

The main focus…hmm! Most of the times I think of the story or the feelings I want to capture starting from the food I am photographing. Every subject has a story, I see the beginning right in front of me so I am just telling the rest of the story starting from the pieces I already have. I love creating moments that move people and make them feel certain emotions. Stories that make them feel present, or that bring back memories. That’s the main focus for me. So I am just styling starting from a feeling and I focus on that feeling to tell a certain story.

Hoe begin je een food fotografie set up?

Ik heb niet elke keer een recept dat werkt. We zijn immers gewoon mensen en onze creatieve stroom is niet elke dag hetzelfde. Meestal stel ik me het onderwerp in verschillende scènes voor en ga ik voor het onderwerp dat het meest zinnig is. Ik weet dat er veel mensen zijn die hun opstellingen schetsen, ik probeer het soms ook, andere keren bouw ik mijn hele scène een avond eerder en soms heb ik gewoon mijn onderwerp en geen beeld in mijn hoofd en dat is meestal wanneer de magie gebeurt. Meestal begint het met het onderwerp. Ik leg het gewoon op mijn tafel en bouw er alles omheen.

Waar let je op met een foodstyling set?

De belangrijkste focus…hmm! Meestal denk ik aan het verhaal of de gevoelens die ik wil vastleggen vanaf het eten dat ik fotografeer.
Elk onderwerp heeft een verhaal, ik zie het begin recht voor me, dus ik vertel gewoon de rest van het verhaal vanaf de stukken die ik al heb.
Ik hou ervan om momenten te creëren die mensen ontroeren en ze bepaalde emoties laten voelen. Verhalen die hen het gevoel geven aanwezig te zijn, of die herinneringen oproepen. Dat is de belangrijkste focus voor mij. Dus ik ben gewoon aan het stylen vanuit een gevoel en ik concentreer me op dat gevoel om een bepaald verhaal te vertellen.

What backdrops are you using?

I love wood very much. And even if most of my backdrops are made out of pallets or plywood (I usually make them myself) I invested in an oak table top from an antiquities shop. I fell for it´s rustic look and all the scratches and marks it was carrying. I am using this table top the most and now and then I replace it with my bathroom floor or linen tablecloths or the marble coffee table. My last addition to the backdrops collection was a rusty metal sheet I found in the attic.
I also have the classic black canvas and a couple of vinyl colourful backdrops but since I love dark and moody photography I always go for the black canvas.

What props do you often use?

I love ceramics, fabrics, old clothes, vintage objects and cutlery and natural elements like flowers and branches. Mostly everything that puts nature on my table. But the most important of all is the human element. I have a fascination for hands. If I had to choose between a certain bowl or a pair of hands I would go for the hands.  

Welke studio backdrops gebruik je?

Ik hou erg veel van hout. En ook al zijn de meeste van mijn achtergronden gemaakt van pallets of multiplex (ik maak ze meestal zelf), ik heb geïnvesteerd in een eikenhouten tafelblad uit een antiekwinkel. Ik viel voor het rustieke uiterlijk en alle krassen en vlekken die het droeg. Dit tafelblad gebruik ik het meest en af en toe vervang ik het door mijn badkamervloer of linnen tafelkleden of de marmeren salontafel. Mijn laatste toevoeging aan de achtergrondcollectie was een roestige metalen plaat die ik op zolder vond. Ik heb ook het klassieke zwarte canvas en een paar vinylkleurige backdrops, maar omdat ik van donkere en humeurige fotografie hou, ga ik altijd voor het zwarte canvas.

Welke props gebruik je vaak?

Ik hou van keramiek, stoffen, oude kleren, vintage voorwerpen en bestek en natuurlijke elementen zoals bloemen en takken. Meestal alles wat de natuur op mijn tafel legt. Maar het belangrijkste van alles is het menselijke element. Ik heb een fascinatie voor handen. Als ik moest kiezen tussen een bepaalde kom of een paar handen zou ik voor de handen gaan.

Which light do you work with: daylight/artifical light?

I mostly use natural light in my photography. Diffused most of the time and rarely hard light. Over an year I started paying more attention to artificial light, too. I  began shooting using a softbox with a continuous light and later on I discovered the power of monolights. I also have a speedlite but I prefer the monolights.

Met wat voor een licht fotografeer je?

Ik gebruik vooral natuurlijk licht in mijn fotografie. Meestal diffuus en zelden hard licht. In een jaar tijd ben ik ook meer aandacht gaan besteden aan kunstlicht. Ik begon te fotograferen met een softbox met continu licht en later ontdekte ik de kracht van monolights. Ik heb ook een speedlite, maar ik geef de voorkeur aan de monolights.

How do you do action shots and what are your settings?

Action shots are my favourite. It took me a while to understand that I need a lot of light to capture a good action shot, but I got there in the end and If I have to choose between a still life and an action shot I would always go for the action shot.
The settings vary all the time because they depend on the light and the type of action I want to capture. But for a good action shot you need light, a high ISO, a very fast shutter speed and an increased aperture.
I try to balance everything in a way that doesn’t really affect the image and here I am referring to the noise.
I usually do everything myself, I shoot tethered, using the timer and I have a wireless mouse close to me all the time so that I don’t need to run between my camera and the scene. I connect my camera with my desktop and use the live mode, this way I can see the whole scene all the time. Then comes the fun part when I press the shutter and I start to count. But my fiancé is also helping me sometimes if what I want to do is too complicated and I need my both hands. Regarding the settings, I always share them for almost every picture I upload on my account, hoping that it may help someone, someday.

Wat zijn je instellingen bij actie fotografie?

Actie fotografie zijn mijn favoriet. Het kostte me een tijdje om te begrijpen dat ik veel licht nodig heb om een goede action shot te maken, maar uiteindelijk ben ik er toch gekomen en als ik moet kiezen tussen een stilleven en een action shot zou ik altijd voor de action shot gaan.
De instellingen variëren de hele tijd omdat ze afhankelijk zijn van het licht en het type actie dat ik wil vastleggen. Maar voor een goede actiefoto heb je licht nodig, een hoge ISO, een zeer snelle sluitertijd en een groter diafragma.
Ik probeer alles in balans te brengen op een manier die niet echt van invloed is op het beeld en dan heb ik het over de ruis. Ik doe meestal alles zelf, ik fotografeer vastgebonden, met behulp van de timer en ik heb de hele tijd een draadloze muis in mijn buurt zodat ik niet tussen mijn camera en de scène hoef te rennen.
Ik sluit mijn camera aan op mijn bureaublad en gebruik de live mode, zo kan ik de hele scène de hele tijd zien. Dan komt het leuke gedeelte als ik op de sluiter druk en ik begin te tellen.
Maar mijn verloofde helpt me ook wel eens als wat ik wil doen te ingewikkeld is en ik mijn beide handen nodig heb. Wat betreft de instellingen, ik deel ze altijd voor bijna elke foto die ik op mijn account upload, in de hoop dat het iemand kan helpen, op een dag.

What camera and lenses do you use and/or tripod?

I use a Canon 6D Mark II with a 100mm lens, a 50 mm lens and a 24-105mm lens. Now and then I use my Nikon D5100 with a 50mm lens, too. I rarely shoot without a tripod. I love the stability a tripod gives me, but I totally love the C-stand. It is heavier than a tripod, it requires a bit more space and it’s slightly difficult to move it around but it’s very useful and it gives me more space and even more stability.

Which program do you use to edit your photos?
Lightroom is the best editing program out there, isn’t it? I also adjust/correct little details in Photoshop, when needed.

Tips and tricks?

PRACTICE IS THE KEY along with understanding the light, studying colours, learning composition, and experimenting with angles. One should challenge her/himself. One should look at food differently and try to think outside the box. Why not going for the extraordinary instead of the ordinary? 🙂

Welke camera en lenzen gebruikt je en/of statief?

Ik gebruik een Canon 6D Mark II met een 100mm lens, een 50mm lens en een 24-105mm lens. Af en toe gebruik ik ook mijn Nikon D5100 met een 50mm lens. Ik fotografeer zelden zonder statief. Ik hou van de stabiliteit die een statief me geeft, maar ik ben helemaal gek op de C-standaard. Het is zwaarder dan een statief, het heeft iets meer ruimte nodig en het is iets moeilijker om het te verplaatsen, maar het is erg handig en het geeft me meer ruimte en zelfs meer stabiliteit.

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?
Lightroom is het beste bewerkingsprogramma dat er is, nietwaar? Ik pas ook kleine details aan/corrigeer ze in Photoshop, wanneer dat nodig is.

Tips and tricks?

PRACTICE IS THE KEY along with understanding the light, studying colours, learning composition, and experimenting with angles. One should challenge her/himself. One should look at food differently and try to think outside the box. Why not going for the extraordinary instead of the ordinary? 🙂

Follow @bakingmydays

Instagram: @bakingmydays

Other “Behind the scenes with…”

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Loved reading this! Thank you for doing these behind the scene interviews 😊

    1. luciedebock zegt:

      Thank you so much Deepika so great to hear from you!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.