boord fotografie
Food fotografie

Hoe fotografeer je eten?

Interview over food fotografie

Onlangs werd ik benaderd door student Sterre. Haar eind project voor school gaat over het maken van een kookboek. Zelf heeft ze een kookboek gemaakt met recepten van vrienden met een betekenis (mooi idee trouwens).
Een ander onderdeel van haar werkstuk is een onderzoek uit te voeren, hoe je een (echt) kookboek maakt en alles wat daar bij komt kijken.

” Ik weet hier te weinig vanaf en daarom wil ik aan experts vragen of ze mij willen helpen. Een belangrijk onderdeel van een kookboek zijn de foto’s”.
Uiteraard wilde ik hieraan meewerken en het leek mij gelijk een mooie blogpost. Nu staat foto’s maken voor een kookboek nog op mijn actielijst voor 2018;-) Toch heb ik genoeg gefotografeerd de laatste tijd en best wat ervaring opgedaan.

gerecht met gebakken forel

1.  Zijn accessoires belangrijk voor een food-foto? (bestek, borden, tafelkleed)

Ja zeker. Met de ondergrond, bestek en accessoires maakt of staat de foto. Ik begin altijd met de juiste ondergrond kiezen. Ik kijk dan naar het gerecht. Wanneer eet je het, waar zit je, zijn er anderen personen bij of ligt er een mooi tafelkleed op tafel.
Dan ga ik verder. Een mooie houten plank, een bord, kommetje, bestek en vaak gebruik ik textiel. Een servet of een theedoek werkt prima hiervoor. Ook kleine stukjes stof met rafels doen het goed.
Je moet ook niet teveel fotoprops gebruiken. Gebruik de props die je echt nodig hebt bij het gerecht.

2. Welke achtergronden werken het best voor food-foto’s?

Ik hou zelf van achtergronden waar veel textuur inzit. Hier bedoel ik mee dat er butsen, beschadigingen of afgebladderd verf op mag zitten. Dit zorgt juist weer voor een extra dimensie. Het is mooi als het een effect krijgt dat je aan een houten tafel zit dat je als het ware “aan kan schuiven”.
Qua achtergronden is het ook een smaak kwestie. Sommigen mensen houden van witte rustige achtergronden. Je kunt ook stof gebruiken als achtergrond (lees hier de blog “5 tips achtergronden met stof”)
Je kunt ondergronden ook makkelijk zelf maken, des te unieker.

kleine handjes op de foto

3. Welk licht is ideaal om de foto’s bij te maken?

Ik gebruik zelf het meeste daglicht. Ik maak dan binnen de foto naast een raam (hier kun meer je lezen over tips met licht & fotografie)

4. Wat is het geheim van aantrekkelijke food-foto’s?

Phoe dat is een goede vraag. Ik denk dat het geheim van de smid is dat je het eten er zo kunt laten uitzien dat de mensen het direct willen opeten. Daarnaast dat de mensen het ook makkelijk zelf kunnen maken (als je het over een kookboek hebt).
Ik vind dat ieder een eigen stijl heeft. De een houdt van minimalisme in food fotografie, de ander heeft een wat rommelige stijl (hi there) en de ander er weer tussen in. Het is net je eigen smaak, voorkeur en ervaring.

5. Hoe veel tijd neemt een fotosessie in beslag ?

Het hangt van de omstandigen af hoelang het duurt om een goede food foto te maken. Kook je zelf of kookt iemand anders?
Meestal met een kookboek heb je drie verschillende functies namelijk die van food stylist, food fotograaf en iemand die de gerechten klaar maakt. Zo kan ieder zich richten op zijn eigen taak en doen waar deze goed in is.
Van tevoren heb je als food stylist al nagedacht hoe je deze op de foto wilt zetten, welke achtergrond en foto props je wilt gebruiken. Met het stylen kan het natuurlijk ook even tegenvallen en kun je de “swing” even niet vinden. Meestal duurt het een half uur tot een uur om een gerecht te stylen en te fotograferen.
Als ik voor mijn eigen blog eten fotografeer kan het soms wel sneller gaan. Dan heb ik alles al klaar liggen, ik maak het gerecht en binnen tien a vijftien minuten is de foto en styling klaar. Vaak bedenk ik de styling op het moment zelf en volg mijn gevoel.

boord fotografie

6. Wat waren in het begin de valkuilen, waarvan je geleerd hebt?

Sind drie kwart jaar ben ik mij nu aan het focussen op food fotografie en styling. Ik zal nog veel gaan leren de komende tijd gok ik zo. Tot nu toe mijn blunders en wat leer ik hiervan:

Blunders in food fotografie:

  • als je een dessert met slagroom fotografeert en je reflectiescherm valt in de slagroom….Les 1: reflectiescherm vastzetten.
  • als je in een maisveld een table setting gaat fotograferen, dat je witte kleedje in de pompoensoep waait…Les 2: altijd extra kleedje meenemen.
  • als je in het bos een chocoladetraas fotografeert en deze wordt bijna veroverd door een hond die voorbij sjeest. Les 3: of geen chocoladetaart neerzetten of de hond wegjagen.
  • dat je net niet dat mooie schaaltje of mesje bij je hebt op locatie. Les 4: genoeg food foto props mee.
  • dat ik iets mis in de courgettesoep maar geen verse kruiden heb. Les 5: zorg altijd voor verse kruiden bij een food styling. Je gebruikt ze regelmatig.

    7. Welke camera gebruikt ik bij het maken van de food-foto’s?Ik fotografeer met de Fuijfilm X-T2.

    8. Is er verder nog iets over het maken van foto’s, dat u mij wil meegeven ?

    Leer vooral de basis kennen van het stylen. Hoe werkt het met licht, hoe werkt het stylen precies. Vanuit daar kun je heel wat. Het merendeel is oefenen, oefenen en oefenen. Ik oefen elke week. En…vooral veel plezier erin hebben. Het stylen en fotograferen is echt mijn passie. Ik hoor vaak van anderen dat ze dit terug kunnen zien in de foto, een prachtig compliment.

    Zeg jongens, misschien is dit wel een mooie reeks om terug te laten komen? Interviews met food fotografen, food bloggers en stylisten? Het lijk mij wel wat. Daar kunnen we allemaal van leren en tips uithalen. Doen?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Hey Lucie, wat een leuk artikel! Vooral dat stukje over je blunders, je bent er eentje vergeten : toen je bezig was met een workshop en je je reserve batterij van je camera was vergeten haha !
    Leuk idee ook om andere (food) bloggers te interviewen! Ik blog nog niet lang, maar I’m in !

    1. luciedebock zegt:

      Hoi Cynthia,
      Oja haha, dat is een goeie! Wat leer je toch eigenlijk veel als je bezig bent.
      Dank voor je feedback, ik ga hem op mijn to-do list zetten;-)

  2. Ja leuk! Kom maar op! 😉

    1. luciedebock zegt:

      Ha mooi Renske, ik ga eraan werken 😉

    1. luciedebock zegt:

      Hoi Truusje, okdidoki! Ik ga eraan werken;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.