groente tafel
Food fotografie

7 Tips voor Food fotografie

fotografie

Zoals jullie wellicht weten ben ik mij de laatste tijd aan het verdiepen en heel hard aan het oefenen in food fotografie. Graag neem ik jullie mee in mijn tips and tricks die ik nu allemaal leer.

  1. Inspiratie food fotografie
    Ik volg verschillende workshops, bekijk de food fotografie video’s van We Eat Together en ik kan uren doorgaan op Pinterest. Vooral van de food foto’s van Nadine Greeff krijg ik veel inspiratie. Het lijkt mij nog een uitdaging om eten te fotograferen in een hele donkere setting.
    Ook op Instagram krijg ik geen genoeg om door alle mooie foto’s te scrollen. Vaak bekijk ik de “explore” pagina en like een aantal food foto’s.

tips instagram*Instagram tip: Wist je dat kunt aangeven welke foto’s je liever niet wilt zien? Druk op de desbetreffende foto en klik dan op de drie puntjes rechts boven in. Klim dan op “Minder van dit soort berichten weergeven” aan. Instagram zal zich hieraan aanpassen.

 

2. Foto’s bewerken in Lightroom.

lightroom foto's
Voorbeeld bewerking Lightroom. Links: voor. Rechts: na de bewerking.

Al enige tijd werk ik in het fotobewerkings programma in Adobe Photoshop Lightroom CC.  Ik zelf vind dit een perfect programma om je foto’s in te bewerken. Je kunt zelfs filters maken die je van tevoren maakt en direct kunt toepassen op een foto voor een bepaalde sfeer.

De knop “transformatie” vindt ik zelf geweldig, deze knop zorgt ervoor dat je foto eigenlijk “recht” wordt getrokken. Soms betrap ik mijzelf erop dat ik niet recht boven een tafel heb gestaan. Dit zie je ook op de foto, het is dan een soort van scheef en als kijker krijg je misschien een dizzy gevoel.

radijsjes

food fotografie

3. Originele ondergrond (background).

Een ondergrond is heel belangrijk voor een food styling foto. Bij deze fotoshoot heb ik een oude houten plank gebruikt (nog bedankt buurman!). Ik lees vaak “des te ouder, des te beter”. De mooie oude beschadigingen, het reliëf, de textuur zorgt ervoor dat de foto wat spannender wordt.

* Instagram tip: als je vaak dezelfde ondergrond gebruikt op je foto’s bij Instagram, zorg je voor een eenheid in je feed.

eet foto's

druppels

4. Gebruik een plantenspuit of olie.

Zo simpel maar zo effectief: spuit waterdruppels over je fruit en groentes. Toen ik deze tip hoorde, dacht ik: “Natuurlijk! Dat ik daar zelf niet op ben gekomen!”

Zie je hierboven hoe mooi de artisjok wordt? Het begint dan veel meer te leven, de foto krijgt een verhaal.

plantenspuit

radijs

walnoten

5. Verkruimel eten of snijd eten.

Om de eettafel levendig te krijgen kun je de groentes of fruit aan snijden. Laat de kruimels die je maakt liggen. Het moet echt net lijken of je net de noot hebt gekraakt. Als je groente snijdt of iets anders maak het mes niet schoon. Het is juist mooi als je ziet dat het mes is gebruikt om de groente te snijden.

 

foto's maken van eten

6. Verzamel mooie props.

Oja… ik kwam tijdens het fotograferen erachter dat ik geen mooie notenkraker heb. Dus ook belangrijk om van tevoren uit te zoeken welke foto props je wilt gaan gebruiken bij de styling. Ik heb nu een nieuwe verslaving en jawel, dat is props verzamelen. Kijk in de kringloop naar mooie oude lepels, houten planken, bestek met reliëf erin, antieke dienbladen. Het hoeft allemaal niet veel te kosten. Ik ben altijd blij als een klein kind als ik voor 5,- een tas vol heb. En kijk ook wat je zelf in huis hebt.

45 graden foto

7. Daglicht bij je foto.

And last but not least: zorg voor goed daglicht bij je foto! Deze foto’s heb ik buiten in de tuin gemaakt, op een dag zonder fel zonlicht. Dan heb je eigenlijk het mooiste licht. Kijk ook op welk tijdstip je het goede licht krijgt. Voor mij werkt dit het beste in de ochtend.

radijsjes

groente tafel

Deze foto heb ik bewerkt in mijn telefoon. Zie je dat de ondergrond heel anders is dan de bovenstaande de foto’s? Hier heb ik contrast iets  hoger aangezet en de helderheid wat lager gezet. In je telefoon kun je foto’s ook goed bewerken. Probeer wat te schuiven met de knoppen met licht, donker en contrast.

* Instagram tip: maak een foto gelijk in “vierkant”. Dan heb je direct het goede formaat en kun je in een vierkant stylen.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Leuke tips! Ik kende er al verschillende, maar het blijft moeilijk om het toe te passen. Ik heb niet altijd de attributen en ruimte om te maken wat ik precies wil op dat moment. Maar altijd leuk om toch een beetje bij te leren. X

    1. Dankjewel! Ik heb een aantal plankjes vol met attributen en steeds komt daar weer wat bij, zo kan ik het makkelijk pakken;-)

  2. Leuke tips! Altijd handig, vooral de plantenspuit tip zal ik niet vergeten!! 🙂

    1. Dank je, graag gedaan! Ja, die plantenspuit, te simpel he?! Olie kan ook goed werken;-)

  3. Jouw foto’s zijn in ieder geval al prachtig geworden!

    1. Dankjewel!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.